· 

Mama bekent: ‘Ik vind speelafspraakjes stomvervelend’

Judith* (43) heeft liever niet dat haar dochter klasgenootjes mee naar huis neemt. "Ik heb enorm veel moeite met vreemde kinderen in mijn huis."

"Een tweede kind zat er voor ons niet in", vertelt Judith. "Een fact of life, waar ik me snel bij neer heb kunnen leggen: ik ben dolgelukkig met Daantje (6). Toen ik nog maar net wist dat Daantje enig kind zou blijven, maakte ik me soms wel zorgen: moest ik nu voor de rest van mijn leven haar entertainment zijn? Niet alleen haar moeder, maar ook haar speelkameraadje?"

Speelafspraakjes

"Maar iedereen in mijn omgeving verzekerde mij dat als ze eenmaal naar school zou gaan het huis vanzelf vol zou lopen met vriendinnetjes. En dat klopte: al in de eerste weken van groep 1 maakte Daantje speelafspraakjes. 'Wil je met me spelen?' 'Kom je bij mij?' Daantje stapte probleemloos op iedereen af. Gelukkig maar, zou je zeggen, maar ik blijk enorm veel moeite te hebben met vreemde kinderen in huis. Ik vind speelafspraakjes stomvervelend."

Gebrek aan privacy

"Het ligt niet zozeer aan de kinderen die komen spelen. Natuurlijk zit er wel eens eentje tussen waar ik echt geen klik mee heb, maar meestal zijn het gewoon leuke meisjes. En je hebt geen kind aan ze: er wordt gezellig gespeeld. Het is dus niet zo dat ik letterlijk en figuurlijk van alles uit de kast moet trekken om het leuk te laten verlopen. En toch denk ik de hele tijd: ik ben blij dat je straks wordt opgehaald en weer verdwijnt uit mijn huis.

Het is een gebrek aan privacy dat ik voel, alsof ik mezelf niet kan zijn als er vriendinnetjes spelen. Ik wil lekker kunnen aanrommelen, languit met een boek op de bank, even mijn moeder bellen, en op de een of andere manier kan ik dat niet als Daantje gasten heeft. Ik voel me bekeken. Met als gevolg dat ik de hele tijd doelloos heen en weer slof in huis, wachtend tot de visite ophoepelt en ik en Daantje het rijk weer voor ons alleen hebben."

'Het liefst schafte ik speelafspraakjes af'

"Gelukkig vindt Daantje het ook prima om bij anderen te spelen. Op het schoolplein stuur ik het dan ook graag die kant op. Als er gevraagd wordt of 'het bij ons kan', trek ik een moeilijk gezicht alsof ik probeer uit te vogelen hoe dat in mijn schema gaat passen. Meestal zegt zo'n moeder dan wel dat ze bij haar welkom zijn. Lekker, denk ik dan, daar ben ik goed vanaf gekomen. En soms zeg ik ook tegen Daantje dat er niet gespeeld kan worden. Dan moeten we zogenaamd hoognodig de stad in voor nieuwe winterschoenen. Elke middag zonder bezoek is meegenomen. Zeker de woensdagmiddagen. Jeetje, wat duren die lang. Gelukkig gaat Daantje komend schooljaar op balletles op die dag, dan is er geen ruimte meer voor speelafspraakjes.

Het klinkt allemaal nogal berekenend. En dat is het ook. Maar ik hou wel in de gaten of mijn tegenzin niet ten koste gaat van Daantje. Het moet niet zo zijn dat Daantje op een gegeven moment nergens meer welkom is, omdat ik niet over de brug kom. Dus ik slof regelmatig een middag door het huis. Voor Daantje. Maar liever schafte ik speelafspraakjes af."

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Iedere maand deelt een taboemoeder haar kleine of grote zonde met fabulous mama. Wil jij ook (anoniem) je hart luchten in ons magazine? Mail naar redactie@fabmama.nl o.v.v. 'Taboemoeder'.

Reactie schrijven

Commentaren: 0