· 

Opel Grandland X Crèche test met Barry Atsma

Wie kunnen nieuwe gezinsauto’s beter testen dan de mensen voor wie ze gemaakt zijn? Maak kennis met de Autocar Crèchetest: ons Junior Testpanel dat op geheel eigen wijze te werk gaat. Het eerste ‘slachtoffer’? 
De Opel Grandland X!
Door Roland Tameling Fotografie studio currus

Opel richt zich met de nieuwe Grandland X duidelijk op gezinnen met jonge kinderen: voorzieningen als wifi en een flexibel interieur met veel ruimte maken dit een SUV waar veel papa’s en mama’s blij van worden in de dagelijkse gezinsheisa. Maar wat vinden de kinderen er eigenlijk van? En hoe simpel werken al die systemen dan wel? We hebben ons kakelverse Junior Testpanel onder leiding van presentator en acteur Barry Atsma aan het werk gezet voor de eerste echte Autocar Crèchetest. 

 

Er zijn maar weinig autotesters zo heerlijk eerlijk als kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Als zij de Grandland X snappen, is hij in elk geval geslaagd als gezinsauto. Willem van 5 jaar, Max (5), Sam (5), Lize (8), Teuntje (9), Lisa (9), Floor (9), Loes (9), Benaiah (11) en Guus (11) zijn even vernietigend als verhelderend in hun oordeel. Speelgoed 
aan de kant, testen maar!


Is hij mooi?
‘Dit is de Opa Bliksem!’
Elk lid van ons Crèchetestteam ontmoet de Grandland X voor het eerst in de studio. Direct na het afdoen van de blinddoek zijn de reacties heerlijk impulsief: ideaal om de eerste indruk te peilen. De Opel scoort: Sam, wiens lievelingskleur groen is, wordt meteen blij van de blauwe lak en alle kids delen die mening. Een felle kleur staat de Grandland goed, dus papa en mama moeten het niet in hun hoofd halen een grijze te kiezen. Een tip om niet te vergeten! Weten ze welk merk dit is? Na het lezen van de letters op de neus en het bestuderen van het logo trekt Willem overtuigd zijn conclusie: ‘Dit is de Opa Bliksem!’ Lize is al ouder en neemt geen blad voor de mond: ‘Is dit een Opel? Meestal zijn Opels heel saai, maar deze niet. Deze is stoer.’ Verder valt vooral de ‘haaienvin’ aan de D-stijl op, en ‘de achterkant lijkt op een Porsche’. Qua looks slaagt de Grandland X dus met vlag en wimpel. Wie zei dat cross-overs alleen voor opa’s en oma’s zijn?

Is hij slim?
‘Zonder handen? Dat lukt nooit!’
‘Kunnen jullie de achterklep open krijgen zonder je handen te gebruiken?’ Barry zet nog geen punt achter zijn zin of het hele Crèchetestteam gaat op onderzoek. Beweegt de klep door een liedje over Feyenoord te zingen? Nee. En wat als je het heel lief vraagt? Geen beweging. Maar dan is het Benaiah die met zijn been onder de auto komt en de voetsensor activeert. De klep zoeft zachtjes open en nu deze voorziening is ontdekt, gaan vooral Max, Sam en Willem tot het uiterste om te zien hoe vaak ze de klep kunnen laten bewegen.
Eenmaal binnen volgt er nog een opdracht: past de hele lading vakantiespullen en sporttassen plus een logeerbed in de achterbak? Het is Guus die verrassend snel ontdekt dat de leuning van de achterbank supersimpel weg klapt zodra je aan de hendeltjes in de kofferruimte trekt. En nadat de hoedenplank met een ferme zwaai de studio in slingert, verdwijnen alle spullen in de achterbak.


Is hij makkelijk te bedienen?
‘Waar is dit knopje voor?’
Als een kind het navigatiesysteem kan bedienen, is het voor papa of mama helemaal een eitje. Daarom daagt Barry de Crèchetesters uit om het o zo eenvoudige adres Achter de Hiemen 28 in Beetsterzwaag in te voeren. De interface van de Grandland X werkt simpel genoeg: als je kunt lezen, kun je dit bedienen. Een grotere hit is de praakbediening. Het lukt Teuntje zonder al te veel moeite het adres in te spreken en in te voeren, al verstaat de auto eerst huisnummer 280. Een andere voorziening die zorgt voor verraste gezichten is OnStar. Druk op een knopje boven de binnenspiegel 
en je krijgt contact met een Nederlands sprekende assistent op afstand. Zodra Max vertelt dat hij patatjes wil, laat de OnStar-sidekick ons meteen weten waar de dichtstbijzijnde snackbar zit. Max is een tevreden kind. Maar verder vinden de kinderen het interieur van de auto maar zwart en saai.


Heeft hij Wifi?!
‘Dat moet elke auto hebben’
Al bij de eerste kennismaking met de Opel Grandland X blijft de alerte Guus steken bij een stickertje op het voorportier. ‘Heeft hij wifi? Mag ik?’ Maar natuurlijk, Guus! Na de nodige hulp van Barry, want koppeling van de draadloze internetverbinding is niet eenvoudig doordat de optie ver weggestopt zit in het menu, lukt het Guus uiteindelijk de voetbalwedstrijd van zijn favoriete ploeg te kijken op de iPad. Alle Crèchetesters zijn het erover eens: dit moet elke gezinsauto hebben. Helemaal omdat papa’s en mama’s, of een opgewekte oppas als Barry, dan onderweg af en toe van de rust achterin kunnen genieten. Terwijl Guus stilletjes zit te kijken, blijft het nog lang onrustig in de Crèchetest-studio…

Bekijk de video hier

Reactie schrijven

Commentaren: 0