· 

Speelgoed voorspelt toekomstige baan kind

Lego, auto's, Barbie's, Playmobil... Welk speelgoed vindt jouw kind het aller, allerleukst? Let er eens op... Dit zegt namelijk al veel over de persoon die je kind later als volwassene wordt. 

Als je goed kijkt hoe je kind speelt, weten jullie eigenlijk allang welke studie hij straks moet kiezen. Hoe dit zit?

Berg speelgoed

Nou, zitten de poppen van jouw kind er altijd warmpjes bij? Dan is ‘voor anderen willen zorgen’ een van zijn talenten. Is je kind gek op Stratego? Dan kan hij goed vooruitdenken. En hoe hoog is bij jullie de berg speelgoed waar de kinderen na het uitpakken nooit meer naar hebben omgekeken? Ook wel eens uitgeroepen: 'Waarom ga je nooit eens rustig tekenen?' Of je afgevraagd waarom je dochter toch zo rolbevestigend met poppen speelt, terwijl je haar leert stoer en onafhankelijk te zijn?

Aangeboren voorkeur

Jij kunt er nog zoveel van vinden en hopen, je kind wordt geboren met een eigen voorkeur voor speelgoed en de manier waarop hij speelt. Vermaakt je jongste zich úren met haar poppen in hun eigen fantasiewereld, terwijl je oudste het liefste hutten bouwt met vrienden? Dat zal niet veranderen.  Sterker nog: de oudste moet op zijn dertigste nog steeds niet in zijn eentje in een kantoorkamertje opgesloten worden, terwijl de jongste altijd de behoefte zal houden zich van tijd tot tijd terug te trekken.

Natuurlijk talent

Kinderen zijn tussen hun vierde en twaalfde jaar helemaal zichzelf. Ze doen van nature wat ze het liefste doen, waar ze goed in zijn en wat ze nodig hebben om zich gelukkig te voelen. De manier waarop ze spelen zegt daarom alles over hun aangeboren talenten, stelt Danielle Krekels, die een adviesbureau voor KernTalententoepassingen runt en schrijfster is van 'Kinderspeelgoed vertelt wie je bent' en 'Ken je kerntalenten'. 

Denk er maar eens over na... Wat deed jij het liefste als kind? Zo voerden acteurs als kind al toneelstukjes op met de woonkamer als podium en paps en mams als publiek, architecten bouwden de mooiste huizen met Lego en kinderen die verslingerd zijn aan schaken of Monopoly zijn vaak strategische denkers die later 'iets doen' in het zakenleven, de economie of politiek. 

Hóe spelen ze?

Maar welk speelgoed kinderen het leukst vinden is niet het belangrijkst. Het gaat er om wat ze er mee doen. Als een kind graag bordspellen speelt zegt dat niet direct iets over z'n talenten. Het ene kind speelt graag spelletjes voor de gezelligheid, een ander kind doet het om vooral te winnen en weer een ander kind vind het fantastisch om z'n hersenen te laten kraken. Maar wat zegt dit dan?

Nou, kind nummer één vind gezelligheid dus heel belangrijk. Zeker weten dat hij een echte teamplayer wordt. Het tweede kind wil later vast een baan waarin het allemaal draait om sneller, beter en efficiënter worden. En kind nummer drie is goed in het oplossen van problemen. Wie weet gaat hij de wetenschap in?

Observeer je spelende kind

Het is jammer dat we niet gewend zijn het spel van kinderen te observeren, stelt Danielle Krekels. Zo kiest vijftig procent van de jongeren de verkeerde opleiding en en belanden ze in een baan waar ze totaal geen voldoening uit halen. En rond hun veertigste zit een flink aan volwassenen met een burn-out en besluit eindelijk te gaan doen wat ze altijd al wilden doen. Dus: observeer je kind tijdens zijn spel, zo leer jij je kind heel goed kennen en kun je hem helpen zichzelf te leren kennen. Hierdoor kan je kind een leven lang groeien en weet hij waar z'n krachten liggen. 

Houd wel in je achterhoofd dat het vaak een combinatie van talenten is die iemand geschikt maken voor een bepaalde baan. Concluderen dat je kind iets met bouwkunde moet doen, omdat hij zo graag dingen van Lego bouwt... Die vlieger gaat niet op volgens Krekels.

Hoe speelt jouw kind?

Speelt jouw kind graag met Barbie, babypoppen of poppetjes van Lego en Playmobil? Kijk eens wat hij daarmee precies doet. Daar kun je heel wat uit afleiden.

1. Team up

Zijn poppen voor jouw kind met name bewoners van met veel zorg ingerichte poppenhuizen? Is hij vooral bezig te verzinnen waar alles moet staan? Stelt hij Lego- of Playmobil-poppetjes eerst zorgvuldig op in de ruimte voordat hij ermee gaat spelen? Dan brengt hij structuur aan. Als volwassene zal je kind plezier hebben in organiseren, plannen en coördineren. 'Tactiek en structuur' zijn zeker talenten van jouw kind. Hij ziet de grote lijnen en zal uitblinken in een beroep waarin hij systemen, procedures en tactieken mag verzinnen. Een ge­boren manager?

2. Schooltje spelen

Zitten de poppen bij jullie thuis gedwee op een rijtje in de poppenschool? Legt je kind ze uit hoeveel twee plus twee is? Schooltje spelen duidt vaak op plezier in en talent voor 'infor­matieoverdracht'; jouw kind wil anderen graag vertellen wat hij allemaal weet. Grote kans dat hij later leraar wordt!

3. Jouw kind zorgt er wel voor

Baddert, voert en kleedt je kind de (baby)poppen (of knuffelbeesten), en zorgt hij dat ze allemaal een lekker plekje in zijn bed hebben? Dan is één van zijn kerntalenten waarschijnlijk 'empathie en zorgdragen'. Hij staat met plezier open voor anderen en is hulp- en dienstvaardig. Hij voelt als volwassene gemakkelijk met mensen (en dieren) mee en neemt graag de zorg en verantwoordelijkheid voor anderen op zich. Grote kans dat hij een verzorgend beroep gaat uit­oefenen, bijvoorbeeld in de verpleging.

4. Mooi hoor!

Heeft jouw kind al z'n poppen voorzien van een apart nieuw kapsel en zelf ontworpen en gemaakte outfits? Dan past het kerntalent 'artistiek origineel en innovatieve creativiteit' bij hem. Je kind heeft oog voor vorm, kleur en schoonheid, verzint graag dingen die nog niet bestonden en werkt graag met z'n handen. Beroepen als fotograaf, kunstenaar of modeontwerper passen goed bij jouw kind.

5. Poppenkast

Sommige kinderen laten hun poppen hele zelfverzonnen toneelstukken opvoeren. Hun talent ligt op het vlak van 'fantasievolle, grenzeloze creativiteit', maar ook in 'empathie' en 'kameleonschap, aanpassen & flexibiliteit'. Zo'n kind kan zich makkelijk verplaatsen in een ander, voelt zich soms zelfs als de ander en geniet ervan in andermans huid te kruipen. Hij is gevoelig voor spanningen, sfeer en emoties. Hij houdt van de schoonheid van muziek, poëzie of filosofie en heeft een grenzeloze fantasie. Toneelspeler, schrijver of ­kunstenaar zijn denkbare beroepen.

6. Legertje

Fungeren de Playmobilpoppetjes steevast als kanonnenvoer? Worden ze zorgvuldig in regimenten opgedeeld, van (denkbeeldige) wapens voorzien en in aanvalstactiek naar de voorste linies verplaatst? Wees niet bang voor agressieve kantjes in zijn aard; veldslagen verzinnen en legers opstellen duiden op een talent voor 'strategisch inzicht'. Jouw kind denkt als volwassene graag een flink aan­­tal stappen vooruit. Hij zal behoefte hebben aan controle en invloed en heeft gevoel voor machtsverhoudingen, politiek en hij heeft zakelijk inzicht. Waarschijnlijk wordt hij dolgelukkig van een beroep waarvoor hij langeter­mijn­planningen moet maken, knopen moet doorhakken en gokjes wagen. Hij gaat bere­kenend te werk en is goed in het inschatten van con­se­quenties van beslissingen. Een geboren directeur.

Bron: JMouders.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0