· 

11 ‘slechte’ kindergewoontes die helemaal niet zo erg zijn

Wel of geen speen? Je kind laten gamen of niet? Ouder zijn is het mooiste wat er is, maar héél ingewikkeld als het aankomt op wat wel en wat niet mag voor je kind. Zeker wanneer je schoonouders én andere moeders zich met jouw opvoeding bemoeien met hun goedbedoelde adviezen…

Don’t worry, veel kindergewoontes zijn volgens maandblad Reader's Digest helemaal zo slecht nog niet. Schuif dat maar eens onder de neus van al die betweters!

 

1. Videogames spelen

Waar we vroeger vooral buiten en met poppen speelden, zijn games niet meer weg te denken uit het leven van onze koters. Maar is dit wel goed voor ze? Veel ouders zijn bang voor de kans op ADHD of een slecht zicht. En ook al zit hier een kern van waarheid in, er zitten ook goede kanten aan videogames: het kan namelijk de oog-hand-coördinatie van kinderen verbeteren. Mits je kind niet téveel achter het scherm zit, natuurlijk.  

2. Niet delen

We hebben het zelf geleerd en leren het onze kinderen: delen levert een hoop op. Toch is het niet altijd nodig om iets te delen, zo geeft Pedram Shojai, schrijver van het boek The Urban Monk, aan. “Het geeft een goed gevoel als je weet dat sommige bezittingen van jou zijn. Je hoeft niet altijd te delen, hoewel het natuurlijk altijd mag als je dat zelf wilt”, zo geeft de schrijver aan. “Dit zorgt ervoor dat je grenzen kan stellen en oprechte aardigheid kan opbouwen.”

3. Kleding verkeerd combineren

Een roze broek combineren met een oranje shirt… Nope, liever niet. Wil je kind dit tóch dragen? Vermijd dan de discussie en laat je kind z’n eigen kledingstijl creëren. “Kinderen willen zichzelf uiten en hun plek in de wereld vinden. Dit kunnen ze doen door kleding te dragen die ze zelf hebben uitgekozen,” zegt Shojai. “Zolang ze maar goed gekleed zijn voor het weer en de ruimte waar ze zich bevinden."

4. Het gebruiken van een speen

Veel ouders zijn bang dat hun kind door het gebruiken van een speen gebitsproblemen krijgt of de speen gaan verwarren voor de tepel van hun moeder. Hoewel deze problemen kunnen afspelen op de langere termijn, levert een speen op korte termijn vooral positieve punten op, zo geeft Harvey Karp, kinderarts en schrijver van het boek The Happiest Baby on the Block, aan. Met een speen verlaag je namelijk de kans op wiegendood én helpt het kinderen hoe ze om kunnen gaan met angst. Het is niet de speen die voor tandproblemen zorgt, het is juist het duimgebruik van kinderen, zo geeft Karp aan. 

5. Ruw spelen

Van nature willen we onze kinderen het liefst zoveel mogelijk beschermen, maar als het op spelen aankomt, is het juist goed dat je ze af en toe laat gaan. Stoeien met vrienden? Struggles met LEGO? Geen probleem! Zolang ze er maar geen bloedbad van maken… Op deze manier leren kinderen hun plek in de wereld kennen en zoeken ze hun eigen grenzen op, aldus Shojai. 

6. Bazig zijn

Speelt je kind graag de baas en ben je bang dat ‘ie door deze eigenschap geen vrienden overhoudt? Geen paniek! Volgens kinderarts dr. Jacobson weten bazige kinderen hoe ze zich in bepaalde situaties goed moeten uitdrukken en worden ze waarschijnlijk onze toekomstige leiders… Think about that!

7. Handen niet of nauwelijks wassen

Kinderen raken álles aan, we all know that. Toch is dat niet zo erg als veel mensen denken. Sterker nog: als kinderen hun handen veel wassen, worden ze juíst sneller ziek. “Wanneer je je handen teveel wast, is de kans groot dat je ook de normale bacteriën wegwast die serieuze infecties kunnen voorkomen”, zegt dr. Jacobson. Dit geldt ook voor het steriliseren van spenen en flesjes. “Dit is niet bevorderlijk voor de opbouw van het immuunsysteem van de baby”, zegt de kinderarts. Een keertje handen niet wassen is dus helemaal niet zo erg!

8. Spelen op bloten voeten

Op bloten voeten lopen is niet zo vies of slecht als dat je denkt. Het is juíst goed om zonder schoenen en sokken te lopen. “Je bouwt er goede houdingsspieren mee op, een voetboogkracht én het verbindt ons met de aarde”, zo geeft Shojai aan. “Het is de essentiële basis die we nodig hebben voor goede orthopedie en gezonde huidbacteriën.” Maar kijk wel uit wáár je loopt. Zo raadt Shojai het af om blootsvoets op asfalt te lopen…

9. Knuffels overal meenemen

Zó herkenbaar: kinderen die hun knuffels overal mee naartoe nemen… Gelukkig maakt dat helemaal niet uit, want knuffels zijn juist goed voor je kind. “Het is eigenlijk een eerste relatie van liefde en veiligheid naast hun vertrouwde omgeving,” zo legt dr. Karp uit. “Zorg ervoor dat je twee knuffels binnen handbereik hebt, in het geval er één kwijtraakt. Wissel ze af zodat ze hetzelfde aanvoelen en ruiken. Voor kinderen is het horror als ze hun favoriete knuffel kwijtraken!”

10. Bubbels blazen met een rietje

Bubbels blazen met een rietje vies? Echt niet! Het zorgt er juist voor dat kinderen hun mondspieren opbouwen, wat de spraak verbetert en kwijlen vermindert.  

11. Met huisdieren spelen

Sommige ouders zijn bang om hun kinderen met huisdieren om te laten gaan, maar uit nieuwe studies is gebleken dat dit helemaal niet zo erg is, zo geeft dr. Jacobson aan. “Een vroege blootstelling met huisdieren in een fase waarin kinderen hun imuumsysteem ontwikkelen, zorgt ervoor dat kinderen minder snel allergisch worden voor huisdieren. Het omgaan met honden vermindert zelfs het risico op obesitas..."

Reactie schrijven

Commentaren: 0