· 

4 tips voor een happy kraamtijd

De kraamperiode is soms net een stormbaan: euforie wordt afgewisseld met ellendige momenten waarop je er mentaal even helemaal doorheen zit. 

Van een gedegen voorbereiding op de komst van Evy was tijdens mijn zwangerschapsverlof geen sprake; op verlofdag nummer twee werd ze geboren. Mijn kraamperiode was met recht survival of the fittest te noemen. En het was Evy die het meeste uithoudingsvermogen bleek te hebben. Nee, deze meid was niet klein te krijgen, ondanks het feit dat we alles met militaire precisie deden. Je krijgt na je bevalling helaas geen gebruiksaanwijzing mee, maar met onderstaande tips kom je ongeschonden de kraamtijd door.

1. De eerste maanden met een baby: kies je overlevingstactiek

Voordat je de stormbaan opgaat, bepaal je een tactiek. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Wees er op voorbereid dat er in je omgeving mensen zijn die een (soms stevige) mening hebben over jouw aanpak. Borstvoeding, je overtollige babykilo’s, de baby wel of niet bij jullie in bed laten slapen; het zijn controversiële onderwerpen. Laat je er niet door omver blazen! Als ik een advies mag geven: ‘het ene oor in, het andere oor uit’ is hiervoor een prima tactiek.

2. De kraamtijd basisuitrusting voor moeders

Iedere survival begint met de juiste uitrusting, dus zorg dat je twee essentiële zaken in huis hebt: droogshampoo en felle lipstick. Je wast nu iedere dag je haar zeg je? Good luck with that! Je zal de eerste niet zijn die ’s avonds tot de conclusie komt dat je die dag niet gedoucht hebt. Naast gebrek aan tijd, is er ook nog die ‘hormonen kwestie’ (negen maanden op, negen maanden af dames), waardoor je last hebt van haaruitval. En geloof me: iedere dag plukken haar weg zien spoelen door het doucheputje is not a pretty sight. Droogshampoo behoort dus tot je standaard uitrusting. Die lipstick spreekt voor zich: met een fel kleurtje valt de rest minder op en leid je vriend en vijand om de tuin.

3. De noodkit tegen kraamtranen

Als je opstaat en het even niet meer ziet zitten, zijn er twee opties: koud afdouchen en een rescue spray. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat koud afdouchen een goed antistress middel is. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet verder kwam dan mijn knieën (geen commentaar), maar iedere ochtend een koude douche op mijn voeten en onderbenen was in ieder geval een goede kick-start van de dag. De ‘Happy Mama’ spray (van Earth Mama - Angel Baby) is er één die je in de kast moet hebben staan voor noodgevallen. De geur van limoen, mandarijn, sinaasappel en gember helpt bij de ‘baby blues’ (kraamtranen anyone?). En ben je nu nog in blijde verwachting? Deze spray schijnt ook goed te werken tegen de welbekende ochtendmisselijkheid!

4. De hulptroepen

Wanneer je er echt helemaal doorheen zit, schakel je een vriendin in voor een peptalk. Vriendinnen zeggen de dingen die jíj wilt horen. Echt, je hebt niets aan mensen die ‘eerlijk’ tegen je zijn, want de eerlijkheid gebiedt hen te zeggen dat je er doodvermoeid uit ziet. Een vriendin roept dat je er goed uitziet en dat is fijn. Ik bedoel: dat je wallen tot aan je kin hebt, zie je zelf ook wel in de spiegel. Dus waarom sommige mensen de noodzaak voelen dat hardop uit te spreken, heb ik nooit begrepen. Een paar dagen na mijn bevalling zag mijn beste vriendin M. mij met een paniekerige blik vanaf de bank de woonkamer rondkijken en sprak de legendarische woorden: "Dan stofzuig je maar een keer niet." I love you!

Reactie schrijven

Commentaren: 0