· 

7x waarom je als kind niet de oudste wil zijn

Er zijn vast veel redenen waarom het juist héél leuk is om het oudste kind binnen een gezin te zijn, maar er zijn er ook een paar die het leven van een first born niet altijd even makkelijk maken…

Want:

1. De oudste is doorgaans de baanbreker: hij moet ervoor zorgen dat broers en zusjes als zij dezelfde leeftijd bereikt hebben wèl zonder gezeur laat thuis mogen komen en bespaard blijft dat mama of papa ineens onaangekondigd in de kroeg staat om opgehaald te worden.

2. De oudste krijgt altijd te horen: jij bent de oudste en dus de meest wijze, gedraag je daar dan ook naar.

3. Ouderen kinderen ervaren vaak meer druk wat betreft presteren (op school, op het sportveld). Is het niet vanwege hun ouders, dan is het wel omdat ze vinden dat ze op z’n minst beter moeten zijn dan hun broertjes of zusjes.

4. De oudste is vaak het ‘oefenobject’ van de ouders, op de jongere broertjes of zusjes worden de kneepjes verfijnd.

5. De oudste moet vaak gewoon tegelijkertijd met de jongste naar bed; of andersom. Het resultaat is hetzelfde: de jongste blij, de oudste baalt want wil toch zeker niet tegelijkertijd met de jongste naar bed.

6. Bij jongere exemplaren zijn ouders vaak al door schade en schande wijs geworden… Met dank aan de oudste.

7. Als oudste mag je op een bepaalde leeftijd eindelijk dat zo gewilde baantje ‘oppas’ op je nemen, van de jongere broertjes en/of zusjes en erger nog: onbetaald.

Reactie schrijven

Commentaren: 0