· 

Borreltijd: plukbrood met salami en kaas

Een recept waarvoor je niet lang in de keuken hoeft te staan, is altijd goed! Dit brood vergt maar een klein beetje voorbereiding. En vervolgens bak je het 's avonds á la minute af.

Het is – zoals de naam al doet vermoeden – de bedoeling dat iedereen er wat vanaf kan ‘plukken’, dus vergeet vooral de servetten niet op tafel te zetten!

 

 

 

 

Ingrediënten plukbrood:

 • 1 groot brood – ongesneden en liefst ongebakken, zie tip hieronder.
 • 1 pakje salami
 • 200 gram kaas naar keuze (ik gebruik oude kaas)
 • 1 bakje kruidenboter (ongeveer 150 á 200 gram)
 • eventueel 1 ui

Tip: je kunt bij de bakker gewoon om een ongebakken brood vragen. Gebruik je een brood dat al afgebakken is? Let er dan op dat het niet verbrand bij het bakken.

Zo maak je dit plukbrood:

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Snijd het brood in met een mes. Ik snij hem ongeveer 8 keer – verticaal – in en daarna zo'n 10 keer horizontaal. Je maakt dus een soort van kleine vierkantjes in het brood.
 3. Smeer de kruidenboter in alle 'inkepingen' die je zojuist hebt gemaakt. De boter smelt natuurlijk in de oven, dus doe er vooral lekker veel in – dan is straks je brood doordrenkt met kruidenboter.
 4. Snijd de salami plakjes doormidden en doe elke keer een half plakje in iedere ‘inkeping’ van het brood. Ik werk van links naar rechts: eerst verticaal en dan horizontaal.
 5. Tot slot snijd je de kaas in plakken van ongeveer een halve cm (breed). Deze 'repen' snijd je vervolgens ook weer klein, zodat je een soort van grote luciferstokjes krijgt. Doe de kaas bij de salami; wel af en toe een beetje aanduwen, zodat er straks niet méér kaas in de oven ligt in plaats van op het brood.
 6. Plaats het brood op een stuk bakpapier in de oven. Bak het ongeveer in 8-10 minuten af – je merkt vanzelf of de kaas gesmolten is en het brood knapperig en bruin.

Vergeet de wijn niet open te trekken! Eet smakelijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0