· 

“Bruin brood vaak niet gezonder dan wit brood”

Hoe donkerder het brood, hoe meer vezels erin zitten, maken we onszelf graag wijs. Maar wist je dat dit eigenlijk helemaal niet klopt? Sterker nog, soms is bruin brood zelfs ongezonder dan wit brood!

Oeps...

Minder voedingsstoffen en vezels

Het zit zo: brood wordt gemaakt van fijngemalen tarwekorrels, dat volkorenmeel oplevert. Van dat meel kun je weer volkorenbrood bakken. Wil je liever wit brood, dan worden de zemelen en de kiemen eruit gezeefd. Zo wordt het brood wat zachter en hoeft er minder hard op gekauwd te worden. Als van dit brood weer opnieuw bruin brood wordt gemaakt, wordt er vaak moutmeel of gekaramelliseerde suiker gebruikt; en dat is dus totaal níet gezond, vertelt professor Martijn B. Katan in zijn boek “Wat is nu gezond?”. Ook bevat dit bruine brood minder voedingsstoffen en vezels.

Volkorenbrood

Vroeger was bruin brood wel echt gezonder dan wit brood, doordat de zemelen en kiemen er niet uit werden gehaald. Nu is dat heel anders. Ook wanneer er in bruin brood korrels of stukjes zitten betekent dit nog niet meteen dat het gezond is, ook al haal je het bij de bakker. Katan adviseert daarom om niet te kijken naar de kleur van het brood maar naar de ingrediënten die erin zitten. Wanneer er bloem, volkorenmeel of bepaalde zaden en noten in zitten, zit je goed. Ook wanneer je brood koopt waarop ‘Volkorenbrood’ op staat. Dat is een beschermde term en geeft je garantie dat het echt gezond brood is.

Bron: “Wat is nu gezond?” – Prof. Martijn B. Katan

Reactie schrijven

Commentaren: 0