· 

Opvoeden: 5x waar vaders beter in zijn dan moeders

Ja tuurlijk, wij hebben ons moederinstinct dat ons alles vertelt wat we moeten weten over de opvoeding van onze koters. Máár soms is het helemaal niet zo’n gek idee om even na te gaan hoe vaders sommige opvoedkundige kwesties aanpakken…

Want sta je er weleens bij stil dat wij moeders nog best wat kunnen leren van deze vijf opvoedkundige gewoontes van vaders?

1. Niet helpen tot je kind het vraagt

Wij hebben nogal de neiging om direct te gaan helpen als we onze koters zien aanmodderen. Maar vaak hebben ze niet eens hulp nodig. Vaders, daarentegen, wachten vaak totdat hun kind specifiek om hulp vraagt. Leerzaam, want doordat je kind zelf om hulp moet vragen; leert hij duidelijk zijn behoeften aan te geven.

2. Negeren doet wonderen

Als je kinderen ruzie hebben, spring jij er als moeder tussen om het conflict te sussen. Vaders hebben de neiging om dergelijke situaties wat meer op z’n beloop te laten. En wat blijkt? Vaak kunnen kinderen het prima zelf oplossen.

3. Geef je kind de ruimte

Als je kind een driftbui heeft, voel je als moeder de natuurlijke behoefte om hem te troosten, te kalmeren of met hem te praten. Maar als je in de driftbui van je kind stapt, word je er zelf ook onderdeel van. Door van vaders te leren om het een beetje los te laten, kan je veel beter je eigen kalmte handhaven. En vanuit deze kalme situatie kun je je kind datgene bieden wat hij nodig heeft, namelijk: geduld, leiderschap en liefde.

4. Even geen kind om je heen? Doe alleen wat jij leuk vindt!

Ligt je kind in bed? Dit is kostbare tijd. Wij herhalen: kostbare tijd. Dus neem een voorbeeld aan alle mannen: als je kinderen in bed liggen doe dan alleen dingen waar je zelf zin in hebt. Lekker een film kijken, beetje online shoppen, misschien een klein dutje doen? Prima! Zolang je je maar niet stort op die berg was, het opruimen van de kinderkamer of alvast brood voor de volgende dag gaat smeren.

5. Zeg gewoon eens 'nee'

Vind jij het soms ook zo zielig om resoluut ‘nee’ tegen je kind te zeggen? Mannen vinden het over het algemeen veel makkelijker om ‘nee’ te zeggen en zijn hier dan ook vaak duidelijker is. Dus onthoud: nee is gewoon nee. Zo simpel is het. Wat hij kan, kan jij ook! 

Bron: Parent.co

Reactie schrijven

Commentaren: 0