· 

Spelen met je baby? Zo doe je dat!

Spelen met je baby is goed voor de ontwikkeling van z'n zintuigen, coördinatie en denkvermogen. En het is natuurlijk gewoon leuk! Maar eh, wat voor spelletjes speel je eigenlijk met je baby?

Wij zetten een paar speeltips voor je op een rij!

Speeltips baby 0 tot 3 maanden 

Is je baby net geboren? Richt je dan vooral op de zintuigen. Houd jouw gezicht dicht bij dat van je baby en praat en zing tegen hem. Zo leert je baby jouw gezicht goed kennen. En je verwacht het misschien niet: maar het is ook super leuk om je baby voor te lezen! Hij wordt er niet alleen rustig van, het is ook goed voor zijn taalontwikkeling. Kies voor een eenvoudig prentenboek van stof, zodat je baby er ook zelf mee kan spelen. 

Speeltips baby 3 tot 6 maanden

Als je baby ouder dan drie maanden is, zal hij alles in de gaten willen houden met zijn ogen. Het is dus leuk om hem een speeltje van afstand te laten volgen. Bovendien ontdekt hij zijn handen en het feit dat hij er iets mee kan vasthouden. Vooral speeltjes met geluid zijn favoriet. Ook vindt je baby spelletjes met lichaamscontact leuk. Pak bijvoorbeeld zijn voetjes vast en ‘loop’ kietelend met je vingers over zijn lichaam. 

Speeltips baby 6 tot 9 maanden

Jaaa, je baby zit in de ‘kiekeboe-fase’, leuk! Duik weg achter de kinderstoel en roep ‘kiekeboe!’ als je tevoorschijn komt. Je zult zien dat je kind het prachtig vindt. Ook zal hij jouw gedrag nu gaan kopiëren en hij heeft veel plezier als jij zijn geluidjes nadoet. Daarnaast kan je baby nu ook alles pakken en in zijn mond stoppen. Zachte ballen en grote knuffels vindt hij geweldig. Lees hier nog meer speeltips voor deze fase! 

Speeltips baby 9 tot 12 maanden

Vanaf negen maanden wordt je kind helemaal gelukkig van speelgoed met beweegbare onderdelen. Denk aan wielen en knoppen. En zolang er maar geluid uit komt, is het feest. Ook blokken en duplo vindt hij mooi. Bovendien vindt je kind het leuk om ergens achter aan te kruipen: bijvoorbeeld eendjes aan een trekkoord of een loopwagen. 

Let tijdens het spelen met je baby op:

  • Het karakter van je baby. Houdt hij van knuffelen of juist van actieve spelletjes?
  • Afwisselen van speelgoed. Houd het spannend voor je baby!
  • Het tempo. Wees geduldig als je kind niet zo snel reageert als jij hoopte.
  • Het humeur van je kind. Is hij vrolijk of juist knuffelig en moe? Houd hier rekening mee als je een spelletje wilt doen met je baby.  
  • Activiteiten voor buitenshuis. Je kind vindt de kinderboerderij, muziekles of babyzwemmen ook leuk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0