· 

Waarom de Denen zulke gelukkige kinderen opvoeden?

De Denen lijken het geluk aan hun zijde te hebben, want zowel Deense ouders als kinderen zijn het gelukkigst; blijkt uit Europees onderzoek. Wat hun geheim is? Nou, 'hygge'.

Let je op? 

Wat is hygge?

Gelukkige kinderen worden ook weer gelukkige ouders, is de heersende gedachte in Denemarken. En die overall happiness wordt bereikt met 'hygge', het Deense woord voor 'gezelligheid'. Zo leren Deense kinderen al van jongs af aan hoe belangrijk het is om vaak af te spreken met familie en vrienden. 

Ook aan de hygge

Qualitytime, dus. Dat krijgen we er in Nederland toch ook met de paplepel ingegoten? Maybe, maar in Denemarken wordt het toch echt belangrijker gevonden. Er bestaan zelfs basisregels om hygge zo goed en ontspannen mogelijk met je gezin, familie en vrienden uit te voeren. Om de kunst van hygge zelf onder de knie te krijgen, hoef je geen tripje naar Denemarken te boeken. Want het is eigenlijk heel simpel toe te passen, waar of met wie je ook bent:

1. Zet je telefoon uit

Behoeft weinig uitleg: je wilt aandacht aan elkaar geven, niet aan social media en andere afleidingen.

2. Weg met negativiteit

Oordelen, klagen of opscheppen komt de sfeer niet ten goede, vinden de Denen. En ook praten over stress is niet hygge-proof. Het gaat er juist om dat je samen tot rust komt. 

3. Kaarsje branden

Dat zorgt voor een knus, warm sfeertje.

4. Geniet van eten en drinken

En daarmee doelen de Denen niet op healthy snacks en groene thee. Nee: snoep, taart, koffie en chocolademelk; leef je uit! Gezond doen doe je maar weer na de hygge.

5. Doe het sámen

Laat niet één iemand hollen om drankjes te halen, maar help elkaar. Van teamwork word je volgens de Denen blij.

6. Deel vrolijke verhalen met elkaar

Die keer dat jullie helemaal in een deuk lagen om (n)iets, of samen iets bijzonders deden.

7. Vermijd gevoelige onderwerpen

Bij hygge vermijd je alles wat ook maar iets van discussie aan zou kunnen wakkeren. Geen politiek dus, en opvoeding misschien maar ook niet...

8. Speel spelletjes

Een bordspel, kaartspel of potje voetballen; dat maakt niet uit. Probeer van het moment samen te genieten. Ook zingen is populair tijdens hygge en laat kinderen nu net dol zijn op een stevig potje karaoke...

9. Besef dat je maar even samen bent

Me-time is, zeker voor ouders, heel belangrijk. Hygge hoeft dan ook niet lang te duren. Het hoeft maar een kort moment van rust te zijn, als je er maar van geniet. Samen.

Ga jij hygge bij thuis invoeren?

Bron: Bedrock/NRC/thedanishway.com

Reactie schrijven

Commentaren: 0