· 

De lange arm van school

Basisscholen bepalen tegenwoordig wat je als ouder je kind te drinken mag meegeven (alleen water) en wijzen, soms vrij dwingend, een opvoedrichting aan, met mindfulnesstraining en al. Gaat die bemoeizucht niet een tikkeltje te ver? Of hebben wij het er als afschuivende ouders zelf naar gemaakt?

 

Het is middag als de kinderen van groep 6 in een kringetje in de klas staan. De handen vast. De ogen gesloten. Ze hebben weer hun uur mindfullness – of aandachtstraining zoals het in de volksmond heet. Het was een idee van één van de juffen, om de kinderen meer zelfvertrouwen te geven en het pedagogische klimaat in de klas te verbeteren. Vragen als: “Waarom ben je op de wereld?” komen langs, en er wordt ook gekronkeld als een spaghettisliert, om te ontspannen, en gebruld als een leeuw om de stress los te laten, want kinderen moeten al zo veel. Allemaal leuk (of niet), maar daar stopt het niet. De kinderen kregen huiswerk mee. Moesten thuis de oefeningen met hun vader of moeder herhalen. En de ouders kregen een brief met het dringende verzoek beter naar hun kinderen te luisteren, om stress te verminderen. Eén van de ouders kreeg zelfs een handgeschreven briefje van de juf met het vriendelijke verzoek om haar kind niet meer naar twee clubjes te laten gaan, ‘want wij zien tekenen dat uw dochter er te veel stress van ondervindt.’

 

Lees het hele verhaal in Fabulous Mama. Nu in de winkel.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  will Langenberg (vrijdag, 15 juni 2018 18:09)

  Verschrikkelijk wat een bemoeizucht.
  Dat zou ik niet accepteren en gauw een andere school zoeken.
  Deze juffen bemoeien zich met het privéleven van de ouders.
  Gelukkig zijn mijn kinderen al de deur uit, dus ik heb dat gelukkig niet meegemaakt.