· 

Kom niet aan mijn dochter

Meisjes die een goede band met hun vader hebben, staan later steviger in hun schoenen, wijst onderzoek uit. Drie bekende papa’s vertellen over de bijzondere vader-dochterband en hun beschermende rol. “Als er straks een jongen voor haar aan de deur komt, jaag ik hem de stad uit.”

 

Özcan Akyol (34) is schrijver en columnist en vader van Mia (2). Hij heeft ook zoon Baran (nog geen jaar). “Mijn macho imago valt weg als ik met mijn dochter ben. Mia is een vurig meisje en erg aanwezig. Als ze iets wil hebben, eist ze het stampvoetend. Ik kan haar niets weigeren. Elke keer als we door een warenhuis lopen, heeft ze er weer twee zakken speelgoed bij. Op momenten dat ik streng zou moeten optreden, denk ik aan de liefdeloze opvoeding, compleet met klappen, die ik zelf heb gehad. Dan houd ik mijn boosheid in. Ik verlangde als kind naar een heleboel dingen die ik niet kreeg. Die opvoeding wil ik mijn dochter besparen, al ben ik wel realistisch genoeg om te zien dat ik doorsla in mijn gulheid. Mijn vriendin Anna vindt dat ik onze dochter hiermee verpest. Maar toch, als ik dat pruillipje zie… 

 

Mijn vriendin heeft allerlei regels opgesteld voor Mia. Zo mag ze niet op een scherm kijken. Maar als Mia nou makkelijker eet als ze ondertussen filmpjes op YouTube ziet, dan kan dat toch niet zo erg zijn? Ik verwen Mia met dure kleding van Tommy Hilfiger en DKNY. Ze heeft twaalf paar designerschoenen en een dikke, roze kinder-Mercedes. Dat slaat nergens op. Het heeft te maken met het feit dat ik uit een lage sociaal-economische klasse kom. Mensen in mijn omgeving waren materialistisch ingesteld. Je uiterlijk gaf aan of je het goed had of niet. Een vriendin van Anna geeft weleens kleding van haar kind door. Lief, maar ik wil niet dat ze die draagt. Mia verdient alleen het allerbeste.

 

Mijn dochter en ik zijn echt Jut en Jul samen. Mijn vriendin is er voor de regelmaat, ik ben degene met wie ze geintjes kan maken en stout kan zijn. Ze houdt van ravotten en wij stoeien best hardhandig met elkaar. ‘Papa stop!’, roept ze dan. Maar als ik haar vervolgens met rust laat, hoor ik direct: ‘Nog een keer!’ Wanneer mama boven de was opvouwt, haal ik stiekem een chocolade-ei tevoorschijn. Mijn vriendin doet één keer vijftig cent in het autootje bij de supermarkt en trekt Mia er daarna huilend eruit. Ik vul dat ding net zo lang totdat ze zelf niet meer wil. Ze krijgt bij mij alles voor elkaar wat haar bij haar moeder niet lukt. Maar als ze verdrietig is, zoekt ze Anna op.

 

Lees het hele verhaal in Fabulous Mama. Nu in de winkel.

Reactie schrijven

Commentaren: 0