· 

Mini-meesterkoks stellen Freek van Noortwijk op de proef

Smallsteps introduceert Smaaksafaribox.  “Want eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de smaakontwikkeling!”

 

Kinderen en groenten. Sinds jaar en dag een van de lastigste combinaties die we kennen. Met de moed der wanhoop blijven we met opgeheven sperzieboon proberen, tot ook wij het strijdtoneel met gebogen hoofd moeten verlaten. En dat terwijl de kracht van herhaling bepalend is bij de smaakontwikkeling. Wist je dat pas na 10 tot 15 keer proeven kinderen een nieuwe smaak pas accepteren? Smallsteps kinderopvang wil de krachten bundelen en met ouders de verantwoordelijkheid delen. Samen met vaste voedingspartner Madaga introduceert Smallsteps de Smaaksafaribox, een uniek concept om kinderen op speelse wijze groenten te laten ontdekken. En wie beter dan chef-kok Freek van Noortwijk om deze foodies in de dop op de proef te stellen, of is het nou andersom?!

 

De kracht van herhaling binnen de eerste 1000 dagen

Het blijft een enorme uitdaging om jonge kinderen aan de groenten te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de kinderen tot 12 jaar niet voldoende groente eet. Dit komt omdat het veel tijd en geduld vraagt om jonge kinderen aan smaken te laten wennen. De eerste 1000 dagen zijn cruciaal, omdat in deze periode de smaak wordt ontwikkeld. Opgeven is dus geen optie. Smallsteps neemt met de Smaaksfaribox een groot deel van die moeite weg bij ouders.

 

Wat is het dan?

De Smaaksafaribox is een proef-, kook- en activiteitendoos met leuke dierenverhalen waarbij telkens een groente centraal staat. Kinderen gaan met de eerste box op wortelsafari in de moestuin, waar ze zien hoe wortels groeien.  Om échte wortelhelden te worden ruiken, kijken, voelen, proeven en koken ze de groente in de vorm van wortelcakejes, -smoothie’s en plakjes regenboogwortel. Smallsteps: “Passie voor echt eten, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Gezonde voeding is een belangrijk speerpunt voor Smallsteps. De hele ontdekkingsreis met de dieren door de moestuin en het speelse karakter van de box sluit perfect aan bij onze missie.”

 

Kinderen en spelletjes, dat is altijd een win-win situatie. Spelletjes zijn namelijk een effectief middel om bijvoorbeeld gezonde voeding leuk te maken. De introductie van de Smaaksafaribox gebeurt dan ook in spelvorm, met niemand minder dan chef-kok Freek van Noortwijk. In drie verschillende afleveringen gaat Freek de Smaaksafari battle aan met de kinderen van Smallsteps. Zo is er een blind-tasting, doen ze een wedstrijdje wie de vetste groenteraket kan bouwen en maken ze samen een worteltaart. Freek weet als geen ander hoe belangrijk – en hoe fijn – een brede smaakontwikkeling is. Hij laat zich dan ook graag verrassen tijdens de battles, waar al snel blijkt dat de kinderen al behoorlijk in hun kracht staan tegen de chef-kok. Benieuwd hoe Freek het ervan af brengt tegen de kinderen? Kijk de afleveringen hier!

Reactie schrijven

Commentaren: 0