· 

‘Wij tweeën tegen de zwangere en kindrijke wereld’

Toen Kim (40) en Joost (40) het ivf-traject in gingen, wisten ze nog niet hoe hobbelig en lang deze weg zou zijn. Allebei vertellen ze hoe ze dit ervaren hebben. Joost: “Toen Kim zei dat ze tweemaal in haar broek had geplast, vroeg ik: ‘Is het niet je vruchtwater?’ Ik zag haar ogen groot worden van angst.”

 

Kim: ‘Na 12 terugplaatsingen was ik fysiek en mentaal op’ “‘Zo, moet jij iets vertellen?’, vroeg een collega grappend aan mij, kijkend naar mijn opgezette buik. Hij wist niet dat ik al een paar jaar in een ivf-traject zat, vol hoop en teleurstellingen. Door de hormonen was ik flink aangekomen. Het was de zoveelste pijnlijke confrontatie. Als ivf niet lukt, zit je in een afschuwelijke achtbaan, waarbij je omgeving het er vaak niet beter op maakt. Ook als ze het wel weten, kunnen ze er dikwijls niet goed mee omgaan. Zo was er mijn oma, die me de echo van mijn zwangere nichtje onder mijn neus hield en waren er mensen die zeiden: ‘Stop ermee, dan raak je waarschijnlijk vanzelf zwanger’, of: ‘Kinderen krijgen is ook niet alles, hoor.’ Een op de zes stellen is bezig met ivf, maar er rust toch een taboe op. Er wordt weinig over gesproken. Joost en ik hebben elkaar elf jaar geleden leren kennen. Een jaar later zijn we getrouwd. Ik ben vrij impulsief, maar ik heb ook een goede intuïtie. Ik voelde aan alles: dit zit goed. We hadden beiden een kinderwens, en wilden ervoor gaan, maar toen ik naar de huisarts ging om mijn spiraal te laten verwijderen, bleek die onvindbaar. Waar was die spiraal dan uiteindelijk? De gynaecoloog die mij onderzocht, constateerde dat mijn baarmoeder afwijkend van vorm was. Ik had een zogenaamde unicornus. Daarbij is maar één helft van de baarmoeder volgroeid en is er daardoor ook maar één eierstok met eileider. ‘Daar kun je prima zwanger mee worden’, zei de arts. Maar toen dat na een halfjaar niet was gelukt, ging ik terug.

 

Met een pijnlijk onderzoek ontdekte de gynaecoloog dat mijn enige eileider potdicht zat. De kans dat ik op een natuurlijke manier zwanger zou raken, was nihil. Ivf was de enige optie. Ik was verdrietig, maar tegelijkertijd voelde ik me ook strijdvaardig.

 

Lees het hele verhaal in Fabulous Mama. Nu in de winkel.

Reactie schrijven

Commentaren: 0