· 

Hoe overleef ik het schoolplein?

Kliekjes, roddelen en jaloezie op het schoolplein. En dan niet bij de kinderen, hè, maar bij de ouders. Het lijkt soms wel alsof je zelf weer in groep 5 zit… Gelukkig heeft Eva Munnik, moeder van Reza (6), de beste survivaltips. 

 

“Wacht maar, dat schoolplein is écht een ding”, waarschuwt een vriendin mij op het verjaardagsfeestje van mijn dochter, die 4 is geworden. Glazig kijk ik haar aan terwijl ik de Frozen-taart aansnijd (waarbij ik Elsa onthoofd, de derde driftbui van de jarige jet is een feit). Een ding? Ik kan me er niets bij voorstellen. Ik ga mijn kind toch gewoon brengen en weer ophalen, net zoals bij het kinderdagverblijf? Nou nee, blijkt bij navraag in mijn kennissenkring over het intimidatiegehalte van het schoolplein. “Het leek alsof er een groepscode was”, beschrijft Anne (38) haar start als schoolpleinmoeder. “Alsof iedereen elkaar kende en alles wist: wat de luizenprotocollen waren, welke gymschoenen nodig waren, lesmethoden. Ik voelde me een outcast. Iemand die achter de feiten aanloopt.” Dorine (33) zegt geruststellend dat dat ongemak waarschijnlijk puur in je hoofd zit: “Ik herken het gevoel wel hoor, dat je onzeker wordt van groepjes ouders die jou lijken te negeren. Maar ik denk dat dat niet echt zo is. Een keer kwam ik een moeder flink aangeschoten tegen in de stad. Ze bekende ze dat ze altijd het gevoel had dat ik haar negeerde als ik zo irritant met mijn zonnebril op op het schoolplein stond. Ik was me van geen kwaad bewust! Haar aanname dat ik expres de andere kant op keek, sloeg nergens op. Ga gewoon van het beste in andere ouders uit.”

 

Lees het hele verhaal in Fabulous Mama. Nu in de winkel.

Reactie schrijven

Commentaren: 0