· 

Interview: Angela Schijf

Angela Schijf in Fabulous Mama: “Onzekerheid zit in mijn aard, ik denk veel eerder dat ik iets niet kan, dan dat ik het wel kan.”

 

Dit jaar wordt ze 39. Het fijnste aan ouder worden, is dat ze nu beter weet wie ze is en wat ze wil. Dat ze beter weet hoe ze het leven zo in kan richten dat het lief voor haar is. “Onzekerheid zit in mijn aard, ik denk veel eerder dat ik iets niet kan, dan dat ik het wel kan. Maar ik laat me er nu veel minder door van de wijs brengen dan vroeger. Ik heb in mijn leven allerlei dingen gedaan om te proberen er beter mee om te gaan. Cursussen gevolgd, een therapeut bezocht... Maar ik ben nu bijna 40, dan mag je het leven ook wel vertrouwen. Het is niet het doel, maar de reis die telt. Dat besef heeft mij wel echt bevrijd. Meningen van anderen zijn veel minder belangrijk geworden. Ik sta steviger in mijn schoenen nu.” Ze vindt het mooi om te zien hoe ze ook is veranderd in het moederschap. Hoe ze, toen Bloem een baby was, niemand bij haar meisje duldde. Dat ze in het ziekenhuis lag, het bezoek op de gang hoorde en dan snel aan de verloskundige vroeg om haar in het glazen badkamertje te rollen. Dan konden ze alleen vanachter glas naar haar kijken. Van die rode eczeemhanden had ze, van het vele wassen. Bij Mensje was dat al minder en bij Zus hing iedereen met snottebellen en al boven de wieg. Accepteren en loslaten, dat is wel iets wat ze heeft geleerd. In alle opzichten. Als ze vroeger alleen al dacht aan een kind op de middelbare school, kreeg ze buikpijn. Maar je groeit ernaartoe, weet ze nu. “Bloem is een heel zelfstandig meisje, die redt het wel. Ze gaat alleen met de bus naar de manege of ze fietst elf kilometer. En soms komt er een meisje bij ons slapen van wie ik de ouders nog niet eens heb gezien. Dan bel ik ze maar even voor de vorm, zo van: ‘Hallo, de meiden spreken dit allemaal wel af, maar ik ben dus de moeder van Bloem.’ Ze heeft een eigen leven en dat is ook goed. Dat vind ik heel stoer van haar.


Lees het hele interview in Fabulous Mama. Nu in de winkel.

Reactie schrijven

Commentaren: 0