· 

‘God luisterde niet'

Tienduizenden toeristen trekken naar Fortaleza in Brazilië voor zon, zee en strand. Maar de stad heeft ook een andere, inktzwarte kant: de kinderprostitutie tiert er welig. Lane (nu 20): “Toen mijn vader op mijn 13de ineens verdween, zat er niets anders op dan me te laten oppikken door mannen.”

 

“Ik was 13.” Ze sluit even haar ogen. “Ik ruik nog altijd hun geur. Varkens waren het. Ze deden je pijn. ‘Hou je kop’, zeiden ze, ‘we betalen, dus we mogen alles met je doen.’ Elke dag bad ik tot God dat hij mij zou helpen. Maar God luisterde niet.” Lane (nu 20) is een van de vele slachtoffers van kinderprostitutie in Brazilië. Afgelopen mei verscheen het rapport ‘Offenders on the move’, het eerste wereldomvattende onderzoek naar seksuele uitbuiting van kinderen in het toerisme en de reiswereld. De conclusie is onthutsend: internet maakt dat meer mensen reizen en dat zelfs de meest desolate plekken binnen handbereik liggen en daarmee ook de kans op seksueel misbruik toeneemt. En die kans is in Fortaleza groot. Deze plaats aan de noordoostkust van Brazilië verenigt een bizarre verzameling van kenmerken: het is een gewilde toeristische bestemming, de op één na gewelddadigste stad van Brazilië én uitgeroepen tot hoofdstad van de kinderprostitutie. Nicole Franken reisde af naar Fortaleza en legde de hartverscheurende realiteit vast. De meisjes in de favela’s worden al jong ingezet voor seks, om inkomen te vergaren. Dat leidt tot zwaar getraumatiseerde kinderen die zelf ook weer op jonge leeftijd moeder worden. Het standaard verdienmodel in de favela is dat meisjes geld verdienen met prostitutie en jongens met drugshandel. Vervolgens verdoven de meisjes hun pijn met crack die hun vader, broer of vriendje dealt. Hulp zoeken is er niet bij, aangezien zelfs de politie een onderdeel vormt van de uitbuiting door de meisjes beschermingsgeld te vragen; als ze niet betalen, worden ze vermoord. Het merendeel van de kinderprostitutie vindt plaats buiten het zicht, via een netwerk van chauffeurs, hotelmanagers en pooiers, die kinderen ronselen en ze afzetten voor een hotel. Voor het luxe Marina Park Hotel, bijvoorbeeld, de plek die in 2014 nog onderdak bood aan de spelers van Oranje tijdens het WK voetbal. De eigenaar, Antonia Gil Fernandes Bezerra, beter bekend als Dr. Gil werd opgepakt op verdenking van seksuele uitbuiting van kinderen nadat hij werd betrapt in het gezelschap van een 12- en een 14-jarig meisje. Veroordeeld werd hij echter nooit. Rafaela (nu 21), een van zijn slachtoffers: “Hij doet wat iedereen doet. Hij betaalde alleen beter.”

 

Lees het hele verhaal in Fabulous Mama. Nu in de winkel.

Reactie schrijven

Commentaren: 0