Lekker koken? Check. Met verse groentes? Check. Gezellig met je kinderen? Check. Duik samen de keuken in en je tovert met deze bakplaat een heerlijk vegetarisch gerecht op tafel.

Ingrediënten

1 kg aardappels, schoongemaakt of geschild – 4 wortels, bovenkant verwijderd, geschild – 1⁄2 bloemkool (250 g) of 1 stronk broccoli, stronk geschild – 1 bol knoflook, overdwars gehalveerd – 3 el olijfolie – zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor 4 personen / actief koken: 15 minuten / van begin tot eind: 1 uur

Opdienen met: 1 blikje zwarte bonen van 200 g, afgespoeld en uitgelekt – pesto naar keuze – mozzarella, in stukjes gescheurd – gespiraliseerde courgette, komkommer, wortel of bietjes – gespiraliseerde appels – spinazie of rucola – partjes citroen

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 °C.Snijd de aardappels in partjes, de wortels in hapklare stukjes en de bloemkool of broccoli in roosjes. Leg de aardappel en wortel op een bakplaat en doe de bloemkool of broccoli en knoflook in een middelgrote schaal.

Tip: gebruik een spiraal- of juliennesnijder om groentelinten te maken.

Besprenkel de groentes met de olie, bestrooi met zout en peper en schep om. Bak de aardappels en wortels 20 minuten in de oven, haal eruit, voeg de bloemkool of broccoli en knoflook toe en bak nog 25 minuten tot alles goudkleurig en gaar is.  Haal de bakplaat uit de oven, roer de bonen erdoor en dien warm op, met schepjes pesto, wat mozzarella, gespiraliseerde groente en appel, spinazie of rucola, gebakken teentjes knoflook (uit hun velletjes geknepen) en partjes citroen.

Tip: maak de groentes op de bakplaat af met een goede saus of pesto.

Volwassen upgrade: schep wat rauwe groente door de gebakken groentes. Spinazie, courgette en komkommer voegen nieuwe texturen toe aan het gerecht en maken het nog lekkerder.

Helpende handjes: laat de kinderen de aardappels en wortels schoonmaken, schrobben of schillen. Het spiraliseren van de groentes en appels is ook een leuk klusje.

Meer kookinspiratie?
Deze en nog veel meer lekkere vegetarische gerechten vind je in Little Green Kitchen van David Frenkiel en Luise Vindahl. € 24,99 uitgeverij Becht

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.