Geitenkaasdip met kruiden en gepofte knoflook

Recept voor ca. 300 gram dip

Recept voor picknick geitenkaasdip

Ingrediënten

  • 1 bol knoflook
  • 1 theelepel olijfolie
  • zeezoutvlokken en versgemalen witte peper, naar smaak
  • 200 g zachte geitenkaas, gemarineerd*
  • 100 g roomkaas, losgeroerd
  • 3 eetlepels verse, fijngehakte kruiden, zoals peterselie, dragon en bieslook

*Zachte geitenkaas kun je heel eenvoudig zelf marineren. Vul een schone glazen pot met olijfolie. Voeg hier verse kruiden naar smaak aan toe, zoals tijm, salie, rozemarijn en basilicum, en zout en peper. Rol plakjes geitenkaas tot bolletjes.

Laat de bolletjes voorzichtig in de pot glijden. Zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn met olijfolie. Doe het deksel op de pot en laat de geitenkaas 2-3 dagen marineren. Bewaar de pot met gemarineerde geitenkaas in de koelkast.

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Verwijder de loszittende, op papier lijkende velletjes aan de buitenkant van de knoflookbol. Snijd de bovenkant eraf (circa 1⁄2 cm), maar laat hem verder heel.

Zet de bol op een vel aluminiumfolie met de snijkant naar boven. Besprenkel de bovenkant met olijfolie en strooi er wat zeezoutvlokken over.

Wikkel het aluminiumfolie dan om de bol en zet hem op een rooster in de oven. Rooster de bol 35-40 minuten, of tot hij zacht is. Haal de bol uit de oven en laat hem afkoelen.

Knijp de tenen knoflook uit de bol en doe ze in een keukenmachine. Voeg de overige ingrediënten toe en pureer alles tot een smeuïge massa; schraap indien nodig met een spatel langs de rand van de kom.

Proef en voeg eventueel nog wat zeezoutvlokken en versgemalen witte peper toe.

Schep de geitenkaas in een luchtdicht afgesloten bak en bewaar hem tot gebruik in de koelkast. De kaas is maximaal 7 dagen houdbaar.

Serveer de geitenkaas met stukjes stokbrood en rauwkost.