Geroosterde-bietensoep met pastinaak en mierikswortel

Recept voor 6-8 personen

Geroosterde-bietensoep met pastinaak en mierikswortel

Ingrediënten

  • 50 g rauwe bietjes
  • 400 g pastinaak, geschild en in vieren
  • paar takjes tijm
  • 6 tenen knoflook, ongepeld
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 2 el mierikswortelsaus
  • 5 el zure room
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 el rodewijnazijn
  • 1 el agavesiroop of honing
  • 1 el fijngehakte bieslook, voor erbij

Bereiding

Was de bieten goed, snijd de boven- en onderkant eraf en snijd de knollen in vieren. Leg de kwarten in een braadslede en doe de pastinaak, tijm en knoflook erbij.

Bestrooi alles met zout en peper en sprenkel er zo veel olijfolie overheen, dat alles er lichtjes mee is bedekt. Dek de braadslede af met aluminiumfolie en zet hem 50 minuten tot 1 uur in de oven, tot de biet zacht is als je er met een satéprikker in prikt.

Meng ondertussen de mierikswortelsaus met de zure room. Breng op smaak met zout en peper en zet apart. Doe de gare biet en pastinaak in een blender.

Knijp de geroosterde knoflook uit het schilletje en voeg deze toe, samen met de bouillon, rodewijnazijn en zoetstof. Pureer tot een volledig gladde soep. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer je de soep warm, breng hem dan in een pan zachtjes aan de kook. Voeg zout en peper toe. Serveer met een schepje mierikswortelroom en bestrooi met bieslook.

Tip Serveer deze soep met warme blini’s bestreken met mierikswortelroom en belegd met dunne plakjes gerookte zalm of runderrookvlees.