Kipsate

Nodig

  • 125 ml kokosroom
  • 140 g gebrande ongezouten pinda’s
  • 1 tl geraspte gemberwortel (geeft pit)
  • 1 el sojasaus
  • 1 snuf gedroogde chilivlokken (als je dat lekker vindt)
  • 4 kippendij- of kippenborstfilets van 200 g (bijgesneden)

Bereiding

Meng de kokosroom, pinda’s, gember, sojasaus en chilivlokken in een blender tot de pinda’s zijn fijngehakt.

Snijd met een scherp mes de kip voorzichtig in reepjes van 2 cm dik en doe ze in een middelgrote kom.

Voeg het pindamengsel toe en schraap de wanden van de blender zo nodig schoon met een spatel. Schep goed om met een tang, zodat de kip rondom bedekt is, dek de kom af, zet in de koelkast en laat 1 uur (of een nacht) marineren.

Rijg de kipreepjes voorzichtig aan een spies (als je houten prikkers gebruikt, week ze dan eerst 10 minuten in koud water, zodat ze niet verbranden).

Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Leg de spiesen op een bakplaat (bakpapier is niet nodig) en schep de resterende marinade erover. Zet de kip 4–5 minuten onder de grill of tot de bovenkant goudbruin is.

Doe ovenwanten aan, haal de bakplaat voorzichtig uit de oven en keer de spiesen met een tang. Zet nog 5 minuten onder de grill of tot de kip gaar en goudbruin is.

Haal met ovenwanten de bakplaat uit de oven. Laat iets afkoelen en serveer de saté als je dat lekker vindt met partjes limoen, wat gehakte pinda’s en een salade.