Nu het buiten weer kouder wordt en we weer meer thuis moeten blijven, is bakken een top idee! Dit recept voor een kruidige appeltaart is om je vingers bij af te likken!

Ingrediënten

Voor tien personen
130 g boter, op kamertemperatuur, in blokjes • 150 g fijne kristalsuiker • 3 grote eieren, losgeklopt • 2 tl vanille-extract • 300 g zelfrijzend bakmeel • 1∕3 tl zout • 200 g zure room

Voor de appelvulling

2 flinke moesappels (jonagold), geschild, klokhuis verwijderd, in 11⁄2 cm brede partjes • 1 granny smith, geschild, klokhuis verwijderd, in 11⁄2 cm brede partjes • 130 g rietsuiker • 1 el mixed spice of koekkruiden

Bereiding

Verhit de oven tot 160 °C. Vet een springvorm van ø 23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Doe de boter en suiker in de kom van een standmixer met de bisschopshaak. Klop alles op halfhoge snelheid tot een licht en luchtig mengsel. Voeg beetje bij beetje de losgeklopte eieren en de vanille toe tot alles is gemengd. Zeef het bakmeel met het zout en voeg het afwisselend met de zure room in verschillende porties aan het botermengsel toe. Schakel de mixer uit zodra alles is vermengd. Stort het beslag in de voorbereide vorm en zet hem opzij.

Doe alle appelschijfjes in een kom. Meng de suiker met de specerijen en strooi die over de appels. Schep alles door elkaar en verdeel de appels over het beslag in de vorm.

Bak de taart 60-65 minuten in de oven tot het beslag gerezen is en de appels krokant, stevig en goudbruin zijn. Een in het gebak gestoken mes zal er niet droog uit komen, omdat de appels nat zijn, maar je kunt controleren of de taart gaar is door de vorm te schudden: de bovenkant mag dan niet meer wiebelen.

Haal de vorm uit de oven en zet hem circa 30 minuten opzij voor je de taart eruit haalt. Serveer de taart nog wat warm of op kamertemperatuur. Snijd hem liefst met een kartelmes om te voorkomen dat de appelschijfjes scheuren.

Tip van Ottolenghi:
’t Lekkerst als toetje als ie nog warm is met een bol biologisch vanilleijs.

Ottolengi simple

Meer smullen?
Al deze gerechten komen uit het kookboek Simpel van Ottolenghi,
€ 29,95, fontaineuitgevers.nl

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.