Ingrediënten

  • 16 zachte verse dadels (320 g), ontpit
  • 95 g natuurlijke pindakaas zonder stukjes noot
  • 2 tl vanillepasta of vanille-extract
  • 80 g pure chocolade (70% cacao)
  • 1 tl grof zeezout (naar keuze)*, om te bestrooien

*Wij gebruikten gewoon én zwart grof zeezout; gewoon grof zeezout is te koop in de meeste supermarkten, de zwarte variant in delicatessen- en webwinkels. Je kunt ze een van beide of gecombineerd gebruiken.

Bereiding

Bekleed een cakevorm van 10 x 20 cm met bakpapier. Draai de dadels, pindakaas en vanille in een foodprocessor in 2-3 minuten tot een gladde, egale massa. Is het mengsel kleverig? Vet de lepel in met een beetje gesmolten kokosolie, dan strijk je het makkelijker glad uit.

Druk het mengsel met de bolle kant van een lepel in de vorm en strijk het oppervlak glad. Doe de chocolade in een hittebestendige kom, hang de kom boven een sauspan borrelend water (de kom mag het water niet raken) en roer tot de chocolade is gesmolten.

Schenk de chocolade over de fudge en strijk het oppervlak glad. Strooi het zout erover en zet 30 minuten in de vriezer of tot de fudge is opgestijfd. Haal uit de vorm, snijd met een warm mes in stukjes en dien op.