Ingrediënten

  • 1 eidooier
  • 120 g amandelen
  • 6 zachte verse dadels (120 g), ontpit
  • 40 g ongezouten boter, in blokjes
  • 60 g witte rijstebloem*
  • 2 el fijne rietsuiker
  • 2 eiwitten
  • 150 g geraspte kokos

Voor de aardbeien-chiajam

  • 400 g aardbeien, kroontje verwijderd en grofgesneden
  • 1 el citroensap
  • 2 el water
  • 60 ml ahornsiroop
  • 1 vanillestokje, gespleten en zaadjes eruit geschraapt
  • 2 el wit chiazaad

*Rijstebloem, gemaakt van fijngemalen rijst, is glutenvrij en te koop in supermarkten en natuurwinkels.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed een ondiepe bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier en laat aan 2 zijden 4 cm papier overhangen.

Doe de eidooier, amandelen, dadels, boter en rijstebloem in een foodprocessor en draai 1 minuut of tot je een fijngehakte massa hebt. Druk het mengsel met de bolle kant van een lepel stevig op de bodem van de vorm. Zet 25 minuten in de oven of tot het stevig en goudbruin is.

Maak intussen de jam. Verwarm de aardbeien, het citroensap, water, de ahornsiroop en het vanillestokje en -zaad al roerend 12-15 minuten in een middelgrote sauspan op hoog vuur. Verwijder het vanillestokje.

Roer het chiazaad erdoor en laat 15 minuten afkoelen of tot de massa is ingedikt. Doe de suiker en eiwitten in een middelgrote kom en meng voorzichtig met een garde. Meng de kokos erdoor. Schenk de jam over de amandelbodem en strijk glad uit.

Verdeel het kokosmengsel erover en zet 20–25 minuten in de oven of tot de kokoslaag goudbruin is. Laat iets afkoelen en zet 30 minuten in de koelkast of tot het gebak koud is.

Til het plaatgebak aan het overhangende bakpapier uit de vorm. Snijd in stukken en dien op. Dit gebak kun je luchtdicht verpakt 5 dagen bewaren in
de koelkast.