Rendang van pompoen en courgetten met rode linzen

Voor 4 personen

Rendang met pompoen, courgette en rode linzen

Ingrediënten

Voor de basis

  • olijfolie
  • 8-10 kardemompeulen, gekneusd
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 tl hele kruidnagels
  • 3 kaffirlimoenblaadjes, in vieren gescheurd
  • 1 flespompoen, geschild en in stukjes van 3-4 cm
  • 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in stukjes van 2-3 cm
  • 150 g rode splitlinzen
  • 1 blikje (400 ml) kokosmelk
  • 400 ml groentebouillon
  • handje kokoschips
  • 1 el agave- of ahornsiroop
  • 2 middelgrote courgettes, in stukjes van 2-3 cm
  • zeezout
  • partjes limoen, voor erbij

Voor de specerijenpasta

  • 4 sjalotten, grof gehakt
  • 4 tenen knoflook, gepeld
  • 1 stengel citroengras, grof gesneden
  • 1/2 cm gemberwortel, geschild en grof gehakt
  • 1/2 cm laoswortel, geschild en grof gehakt
  • 1 tl kurkuma
  • 2 lange rode pepers, grof gehakt
  • 1 el tamarindepasta
  • 1 el zonnebloem- of pindaolie
  • 1 tl zeezout

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor de specerijenpasta in een kleine keukenmachine of blender en meng ze tot een gladde pasta. Zet deze apart of bewaar afgedekt maximaal 1 week in de koelkast.

Verwarm de olie in een wok of grote koekenpan. Bak daarin de pasta 1 minuut. Voeg de kardemompeulen, het kaneelstokje, de kruidnagels en de limoenblaadjes toe.

Bak alles 1 minuut en voeg dan de flespompoen, de rode paprika en de linzen toe. Roer de ingrediënten door om ze met de pasta te bedekken en schenk de kokosmelk en de bouillon erbij.

Breng het mengsel zachtjes aan de kook. Leg het deksel op de pan en kook 10 minuten. Verwarm ondertussen een kleine droge koekenpan op matig vuur. Doe de kokoschips en de ahornsiroop in de pan en schep de vlokken rond tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Haal de pan van het vuur. Meng de courgette door de curry en breng deze weer zachtjes aan de kook. Laat de curry zonder deksel nog 10 minuten sudderen.

Verwijder de kardemompeulen, het kaneelstokje, de kruidnagels en de limoenblaadjes en voeg zout naar smaak toe. Serveer de curry in kommen en strooi de kokoschips eroverheen. Geef er partjes limoen bij om eroverheen uit te knijpen.

Variatie met vlees

De specerijenpasta kan op dezelfde manier als hierboven worden gebruikt voor een kiprendang. Vervang de pompoen, de linzen en de courgette door 4 grote kipfilets (in stukjes) en bereid deze zoals beschreven.

Je kunt de groentebouillon weglaten, want die is alleen nodig voor de linzen. En het gerecht hoeft in totaal slechts 10 minuten te sudderen in plaats van 20 minuten. Wil je een groente toevoegen, zoals babymais of sperziebonen, doe dat dan als de kip halfgaar is.