Met deze romige spruitjessoep gaan die dagelijks aanbevolen 2 ons verse groente moeiteloos naar binnen. En de állerkleinsten? Die eten gewoon een hapje mee.

Ingrediënten

175 g rauwe cashewnoten (onder 4 jaar alleen fijngemalen) • 2 el zonnebloem- of olijfolie voor bakken/braden • 1 flinke ui, gepeld en grof gesnipperd • 2 teentjes knoflook, grof gehakt • 2-3 tl ras el hanout (zoutloos) • ruim 600 g spruitjes, circa 500 g schoongemaakt en gehalveerd • circa 1 l hete zoutloze bouillon (zie kader) • gedroogde rozenknopjes (optioneel)

Extra nodig • staafmixer of blender
Bereidingstijd circa 15 minuten – exclusief 30 minuten weken
(Maaltijd)soep voor 2 volwassenen en 1-2 kinderen

Bereiding

  1. Week 150 g cashewnoten minimaal 30 minuten in warm water. Giet af en spoel af. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook. Voeg de ras el hanout toe en fruit kort mee. Neem, indien een baby mee-eet, het gefruite mengsel uit de pan, maar laat wat restjes zitten.
  1. Voeg de gehalveerde spruiten en 500 ml hete bouillon toe. Kook de spruiten beetgaar. Voeg de laatste 3 minuten de cashewnoten toe. Houd enkele gekookte spruiten apart voor de garnering en pureer de rest met een blender of staafmixer tot een glad geheel. (Tot hier is het een babyhapje; houd eventueel een portie voor de baby apart.)
  2. Voeg het gefruite mengsel weer toe en vul aan met de hete bouillon tot de gewenste dikte. Breng voor jezelf op smaak met een klein beetje zout en versgemalen peper. Verhit nog een klein beetje olie in een koekenpan en rooster de overige 25 g cashewnoten met een snufje ras el hanout. Hak de noten grof. Serveer de soep voor volwassenen met dit noten-specerijenmengsel, enkele apart gehouden spruiten en, indien gewenst, enkele rozenblaadjes. Lekker met warme naan voor een volledige maaltijd.

LET OP

Spruitjes en andere koolsoorten kunnen wat gasvorming veroorzaken. Bepaal zelf, afhankelijk van de gevoeligheid van de darmpjes van je kind, of je dit hapje al geeft. Wacht bij twijfel tot je kind 1 jaar is. Dan mag hij in principe gewoon mee-eten met de volwassen maaltijd. Laat extra toegevoegd zout echter nog steeds achterwege.

TIP: Zorg er bij dit gerecht voor dat de spruitjes nog lekker fris en niet te gaar gekookt zijn.

Zin in meer?
Deze en nog 65 recepten om van te groeien komen uit het kookboek Van kleine spruit tot toffe peer van Gees van Asperen. Maaike van Haaster maakte er de foto’s bij. € 20,99, Kosmos Uitgevers

Van kleine spruit tot toffe peer

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.