Rommelige blauwe bessen-yoghurttaart

Recept voor 8 personen

Rommelige blauwe-bessen-yoghurttaart

Ingrediënten

Droge ingrediënten

  • 100 g havervlokken
  • 100 g amandelmeel
  • 80 g rijstmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zeezout
  • 1/4 vanillepoeder of 1/2 tl vanille-extract

Natte ingrediënten

  • 100 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 160 ml ahornsiroop of vloeibare honing
  • geraspte schil van 1 citroen zonder waslaagje
  • 250 ml volle ongezoete yoghurt
  • 3 scharreleieren, gescheiden
  • 300 g blauwe bessen of bosvruchten naar keuze, vers of uit de vriezer (ontdooid)

Voor erbij

  • volle ongezoete yoghurt
  • opgeklopte slagroom
  • verse bosvruchten naar keuze
  • Bereiding

    Voorbereiding + bereiding: ongeveer 1 uur + 30 minuten

    Verwarm de oven voor tot 180 °C (gasstand 4). Vet een springvorm met een doorsnee van 20 cm in en bekleed de vorm met bakpapier.

    Hak de havervlokken in de foodprocessor tot het mengsel de textuur heeft van grof meel. Doe in een grote mengkom, voeg de rest van de droge ingrediënten toe en roer door elkaar.

    Maak een kuiltje in het midden en zet weg, terwijl je de natte ingrediënten bereidt. Snijd de boter in blokjes en doe in de kom van een staande mixer.

    Voeg de ahornsiroop en citroenschil toe en mix tot het een romig geheel is. Voeg de yoghurt en eierdooiers toe, meng er snel door en zet weg.

    Doe de eiwitten in een schone, droge kom van de staande mixer of in een middelgrote mengkom en klop tot zachte pieken. Roer met een spatel de natte ingrediënten door de droge ingrediënten.

    Vouw voorzichtig de eiwitten erdoor en doe de helft van de blauwe bessen erbij. Meng niet te lang, anders wordt de taart niet luchtig.

    Schenk het taartbeslag in de springvorm en bestrooi met de rest van de blauwe bessen. Bak ongeveer 1 uur in de oven of tot de bovenkant goudkleurig is en de taart gaar is. Dit laatste controleer je door een spies in het midden van de taart te steken; als deze er schoon uitkomt, is de taart gaar.

    Haal uit de oven en laat even in de bakvorm afkoelen. Haal de taart uit de vorm en laat op een rooster helemaal afkoelen. In een luchtdicht afsluitbare trommel kun je de taart
3­5 dagen op kamertemperatuur bewaren.

    Voor je de taart opdient, breek je deze voorzichtig in grove stukken van verschillende afmetingen. Trek de stukken iets uit elkaar, maar behoud de ronde vorm. Dien op met schepjes yoghurt en slagroom en bestrooi met bosvruchten.

    Tip Het leuke van de ‘rommelige’ aanpak is dat het opdienen van de taart een loterij wordt: alle stukken hebben een andere vorm en grootte.