Seizoensgroentetaartjes

Voor 4 personen

Seizoensgroente taartjes

Ingrediënten

Basis

  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg, ca. 350 g
  • 250 g ricotta
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 50 g geraspte (vegetarische) Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie, om te besprenkelen

Seizoenssugesties

Zomer:

  • 450 g tomaten in vieren
  • 1 courgette in plakken
  • 1 handje gescheurde basilicum

Herfst:

  • 1 middelgrote flespompoen, in parten, omgeschept met olie en zacht geroosterd
  • 1 el fijngehakte salie
  • 1 handje geroosterde pijnboompitten

Winter:

  • 350 g gekookte partjes biet
  • 1 tl fijngehakte tijm
  • 1 grote hand gehakte walnoten

Lente:

  • 250 g asperges
  • 1 handje fijngehakte munt
  • 150 g ontdooide erwten

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Rol het deeg uit en leg het op een vel bakpapier. Maak je eenpersoonstaartjes, snijd het deeg dan in 4 rechthoeken en leg ze met wat tussenruimte op de bakplaat.

Prik met een vork een paar keer in het deeg. Meng de ricotta met de eieren, parmezaan, knoflook, zout en peper en de gehakte kruiden die horen bij het seizoen dat je hebt gekozen.

Bestrijk hiermee de deegbodem en laat een rand van 1 cm vrij. Verdeel de toppings van je keuze over het ricottamengsel en druk ze licht aan. Sprenkel er wat olijfolie overheen en breng op smaak met zout en peper.

Reken op ongeveer 30 minuten baktijd voor een grote taart en 20 minuten voor eenpersoonstaartjes, tot het ricottamengsel net gestold is en goudbruin kleurt. Haal de taart of taartjes uit de oven en serveer warm of koud.

Tip Verdeel vóór het bakken 250 g gerookte zalm, gerookte forel of gerookte makreel in stukjes over de taart. Of beleg de taart vlak voor het serveren met ongeveer 100 g ham of worst, zoals parma- of serranoham, chorizo of salami (vooral lekker bij de zomer-, herfst- en lentetopping). 100 g gerookte eend of kip smaakt goed bij de wintersuggestie.