Spinazieflensjes met romige kikkererwten en paddenstoelen

Spinaziepannenkoekjes met romige kikkererwten en gebakken paddenstoelen

Ingrediënten

Voor de flensjes

  • 1 hoeveelheid rijstflensjesbeslag
  • 50 g spinazie of wilde spinazie, steeltjes verwijderd, of uit de vriezer (ontdooid)
  • 12 verse basilicumblaadjes
  • virgin kokosolie of roomboter, om in te bakken

Voor de romige kikkererwten

  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 3 el tahin
  • sap van 1 citroen
  • 1 tl vloeibare honing of ahornsiroop
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 kleine rode appels, klokhuis verwijderd
  • 2 blikken kikkererwten van 400 g, afgespoeld en uitgelekt

Voor de gebakken paddenstoelen

  • 2 el extra vierge olijfolie
  • virgin kokosolie of roomboter
  • 500 g gemengde paddenstoelen, schoongemaakt
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 2 tl verse tijmblaadjes
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor erbij

  • Geroosterde zonnebloempitten
  • verse basilicumblaadjes
  • verse cress
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • extra vierge olijfolie
  • Bereiding

    Schenk het flensjesbeslag in een blender of foodprocessor, voeg spinazie en basilicum toe en pureer tot het een egaal en groen beslag is.

    Maak nu de romige kikkererwten klaar. Schenk daarvoor de olie, tahin, het citroensap en de honing of siroop in een middelgrote schaal, bestrooi met zout en peper en klop door elkaar.

    Rasp de appels of snijd ze in blokjes en voeg ze met de kikkererwten toe aan de schaal. Roer goed om en zet weg.

    Maak vervolgens de paddenstoelen klaar. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Snijd de paddenstoelen in dunne plakjes, hak de knoflook fijn en doe in de pan, samen met tijm, zout en peper.

    Bak de paddenstoelen (zonder te roeren) 5 minuten tot ze goudkleurig zijn. Keer om en bak ook de andere kant 5 minuten tot ze gaar en goudkleurig zijn. Haal de pan van het vuur en zet weg.

    Bak de flensjes: verhit een koekenpan met een doorsnee van 20 cm met antiaanbaklaag op middelhoog vuur met wat olie. Laat de pan goed heet worden. Klop het beslag kort door, schep 80 ml in de hete pan en draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt raakt met het beslag.

    Bak 1­2 minuten tot er kleine luchtbelletjes ontstaan en de onderkant goudkleurig is. Keer met een spatel het flensje voorzichtig om en bak de andere kant ook 1­2 minuten tot het flensje gaar en goudkleurig is.

    Laat op een bord glijden en herhaal met de rest van het beslag (misschien moet je na het eerste flensje het vuur iets lager draaien).

    Schep op elk flensje wat kikkererwten en paddenstoelen, bestrooi met zonnebloempitten, basilicum en cress, en daarna met zout en peper. Voeg een scheutje olie toe, vouw dubbel en dien op.

    Tip Eet de laatste flensjes van de stapel met een eenvoudige, licht gezoete bosvruchtencompote.