Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

‘Een kind zit niet met opzet in de shit’

‘Elk jaar hebben ruim honderdduizend kinderen last van poepproblemen,’ weet Hadassa Voet. Als integratief kindertherapeut en gespecialiseerd in poepproblematiek praat ze dagelijks over ontlasting. ‘Tenminste, de cijfers gaan om degenen die daadwerkelijk hulp zoeken. Vanwege schaamte ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk een stuk hoger. Ik wil kinderen met hoge nood helpen. Daarvoor begin ik bij het doorbreken van het taboe.’

Problemen

“Poepproblemen ontstaan bijna altijd onbewust,” weet Hadassa uit ervaring. “Een kind wil niet met opzet ‘in de shit’ zitten. Een lastig obstakel is dat er bij huisartsen verwarring bestaat over de hoogte van de doseringen van laxeermiddelen. Op zich logisch, want er zijn meerdere richtlijnen, maar als huisartsen de verkeerde volgen, adviseren ze al snel een te lage dosering en/of een te korte duur. Dat lost het poepprobleem onvoldoende op. De juiste aanbevelingen staan in ‘De Richtlijn Obstipatie bij Kinderen van 0-18 jaar’ ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dat advies wordt gegeven aan de hand van het lichaamsgewicht van het kind en niet vanwege de leeftijd.

Het is belangrijk dat iedereen weet dat er een makkelijke en snelle manier bestaat om poepproblemen zonder medische oorzaak op te lossen. Niet alleen ouders, maar ook professionals. Ik wil dolgraag mijn kennis delen, dat doe ik door lezingen, presentaties, trainingen, workshops en gastlessen te geven.” Daarnaast schrijft Hadassa veel artikelen en columns, die ze deelt op social media. Zo informeert ze ouders, kinderen en professionals over de ontwikkelingen op het gebied van poep- en plasgerelateerde opvoedzaken. Voor professionals heeft ze een online training ontwikkeld, zo kan iedereen die volgen op een moment dat het hem of haar uitkomt.

Vieze broeken

De poepproblematiek kwam toevallig op Hadassa’s pad. Na haar veertigste begon ze als tweede carrière aan een meerjarige studie integratieve kindertherapie. “Ik liep stage, en het eerste kind dat zich aanmeldde had poepproblemen. Net als het volgende. Dat triggerde me, want zelf heb ik als kind er ook jarenlang mee geworsteld. Ik vond het een bijzonder toeval dat ik op deze manier de ervaringen uit mijn eigen jeugd kon toepassen.

Ik heb namelijk tien jaar lang last gehad van vieze broeken, dat kwam door ernstige obstipatie. Natuurlijk kreeg ik laxeermiddelen, maar die hielpen onvoldoende. De situatie was zo erg, dat ik tot twee keer toe onder narcose moest om versteende ontlasting te laten verwijderen. Dat heeft veel impact op me gehad. Na diverse onderzoeken kreeg ik de diagnose Ziekte van Hirschsprung, kort gezegd ontbreken dan in de dikke darm de zenuwcellen die normaal gesproken seintjes doorgeven dat je aandrang hebt en naar de wc moet gaan. Het advies aan mijn ouders was om bij mij een stoma te laten plaatsen. Mijn ouders weigerden dit. Ondanks mijn jarenlange poepproblemen waren ze ervan overtuigd dat die vanzelf zouden overgaan. Hun inschatting was juist, want dat is ook gebeurd. Gelukkig maar dat ze zo eigenwijs waren, want achteraf bleek dat de dokters er helemaal naast zaten.

Toen ik als twintiger opnieuw poepproblemen kreeg, kwam bij onderzoeken aan het licht dat ik helemaal geen Hirschsprung had. Aangezien het een ziekte is die niet spontaan geneest, was de diagnose en het advies van jaren eerder faliekant verkeerd. Mijn ouders kenden mij het beste, alleen ontbrak het hen en de zorgprofessionals in de jaren zestig aan de juiste tools om het poepprobleem snel op te lossen. Met mijn kennis en ervaring uit het verleden in combinatie met mijn expertise als kindertherapeut onderzocht ik hoe poepproblemen zonder medische oorzaak ontstaan en wat helpt om ze te verhelpen. Vanwege mijn eigen achtergrond was ik natuurlijk dubbel gemotiveerd. Ook weet ik hoe belangrijk de rol van de ouders is, die kennen het kind immer het allerbest. Zij vormen voor mij het uitgangspunt bij de behandeling.”

Herkennen

“Wat de meest voorkomende poepproblemen zijn? Obstipatie, dus verstopping, fecale incontinentie, dat leidt tot vieze onderbroeken en luierpoepen, dan durft het kind het niet op de wc te doen, alleen maar in een luier,” vertelt Hadassa. Let op: “Obstipatie is moeilijk te herkennen, vooral als een kind dagelijks poept.

Maak je je zorgen omdat je kind meer dan drie keer per dag of juist minder dan drie keer per week poept? Probeer dan te achterhalen of je kind helemaal kan uitpoepen en of hij of zij er last van ondervindt.

Heeft je kind buikpijn en/of pijn bij het poepen? Check ook de frequentie van de ontlasting en kijk naar de samenstelling ervan. Wisselt deze en is die groot, klein, hard of zacht? Als je kind moeizaam poept en niet helemaal uitpoept, ontstaat er obstipatie met mogelijk vervelende gevolgen. Want zonder tijdige herkenning rekt het laatste deel van de dikke darm uit door de opeenhoping van ontlasting op die plek.

Tekst Alice ten Napel | Fotografie Claudia Kamergorodski

Het volledige artikel lees je in Fabulous Mama 2-2020. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.