Dit artikel is een gastblog van Go-Kids, de leukste uitjes-site voor ouders. Voor fabulous mama vertellen zij iedere maand iets over de leukste plekken in een provincie in Nederland. Ze delen hun ervaringen en geven je tips over de verborgen parels in de provincie, waar je heerlijk met je gezin naar toe kunt gaan.

Tuurlijk denk je bij Zuid-Holland direct aan de drukke steden, de A4 en vooral veel mensen op een kleine oppervlakte, maar tussen deze plekken is er wel degelijk rust, ruimte en natuur te vinden. Daarom gaat deze blog over de stroken groen ertussen oftewel:

Het Groene Hart

Hollandser dan dit kan het niet! Koeien, kaas, tulpen, molens en oh ja, laten we die heerlijke ronde schijven met een ruit zeker niet vergeten, genaamd: Stroopwafels of zijn het nu Siroopwafels? Nou ja, in ieder geval; ze zijn lekker en al met al zijn dit toch wel de kenmerken van deze regio.

Wie ben ik?

Onder de rook van de vliegtuigen opgegroeid, vertrokken naar de stad van de overheerlijke Bossche Bollen, met de haren in de wind aan de Zeeuwse Kust, nog even onze Noord-Hollandse hoofdstad aangetikt en uiteindelijk landen in Het Groene Hart. Jaja, inderdaad, jullie hebben hier te maken met een echte reizende Kaaskop.

Mijn naam is Renée van den Berg, moeder van 3 ondeugende lieve koters en met mijn nieuwsgierige speurneus zet ik vele leuke, mooie en vooral kindvriendelijke plekjes in de omgeving van Leiden en Het Groene Hart bij elkaar. Wel zo handig voor ouders met kinderen die ook op zoek zijn naar gezellige Eropuit-tips voor heel het gezin.

Vrouw poseert voor bakfiets
Bij Go-Kids vind je deze uitjes, maar ook gave kinderfeestjes, restaurants waar kinderen welkom zijn, sport- en creaclubs en verschillende opgroeiadressen handig in één overzicht. En dan hebben we ook nog een handige activiteitenagenda, waarbij je kan zien wat er komend weekend te doen is in de regio.

Hieronder 5 vrolijke Lente Uitjes in Het Groene Hart

Boerenland, waarbij je je ’s morgens nog half slapend afvraagt als je je kinderen naar school brengt, heeft er iemand in de poep gestaan? Oh nee, we wonen tegenwoordig tussen de koeien! Mijn eerste tip gaat dan ook gelijk over ‘De Koeien en zijn Dans’. Een uitje, waarbij de kinderen gegarandeerd zullen genieten!

1. Boerenlandfair in Waarder

Yes, de Koeien mogen naar buiten! Wat fijn en oh wat zijn ze blij. Voor het eerst dit seizoen mogen ze naar buiten, ik heb nog geen mens zo blij gezien, als de koeien bij de Boerenlandfair in Waarder welke dit jaar gaat plaats vinden op zaterdag 13 april. Echt een evenement voor de hele familie. Je kan mee in een tractor, je kroost kan een mini-graafmachine besturen, de brandweer is aanwezig en geeft een demonstratie en ook zijn er nog tal van leuke kraampjes! Natuurlijk kan je knuffelen met de jonge dieren van de boerderij, die ook nog gevoerd mogen worden tijdens dit echte Boerenland-Feest.
Dansende koeien

2. Tulpen Festival Nieuwkoop

Huh…? Ik hoor jullie denken, tulpen… Nieuwkoop..? Die prachtige bloemen zijn toch meestal te vinden in de bollenstreek vlakbij het Keukenhof? Inderdaad, dat klopt helemaal.

Maar weten jullie wat minstens zo leuk is? Dit jaar vindt in Nieuwkoop en omgeving de eerste editie plaats van het Tulpen Festival. Van 12 april t/m 12 mei is er van alles te beleven in en om deze plaats en worden er vele toffe activiteiten georganiseerd die ook leuk zijn voor jouw kinderen.

Zo kan je een bezoek brengen aan het centrum van Nieuwkoop en de mooie historische Reghthuystoren beklimmen zodat je het hele Groene Hart kan zien, je kan een Tulpencakeje eten of ga op de foto bovenop een koe, in reuzeklompen en met een gekke tulpenpruik op. Een typisch Hollands evenement dus!
Tulpenfestival Nieuwkoop

3. Kaasmarkt Gouda

Als ik zeg kaas, dan zeggen jullie natuurlijk: Gouda. Wie kent hem niet de Goudse Kaas. Op de donderdagen vanaf april kun je naar de traditionele Kaasmarkt in Gouda. Net als vroeger doen handelaren en de boeren handjeklap om de beste kazen.

En naast de wereldberoemde kaas, kun je genieten van verschillende kramen met streekproducten. Overal in de regio bevinden zich kaasboerderijen die je regelmatig kan bezoeken, waar je een kaasje kan maken of zelfs een kaasboerderijfeestje kan houden. Ga jij een bezoekje brengen aan de Kaasmarkt?
Meisje in Oudhollandse klederdracht met kaas

4. Lentwandelingen

Denk je aan de Lente, dan denk je aan buiten zijn, mooi weer, prachtige bloemen die in bloei staan en hoor je de vogeltjes al fluiten, iets waar iedereen toch stiekem wel van geniet na de winter. Uiteraard kan je in het Groene Hart en ook aan de uitgestrekte kuststrook, met zijn bossen, duinen en strand heerlijk wandelen.

Bij Go-Kids hebben we een aantal geschikte Staatsbosbeheer routes en activiteiten voor jullie verzameld op een mooie pagina.
Kinderen spelen op een brug

5. Molendagen

Nog eentje, maar wel één voor op de kalender. En deze laatste tip wil ik je niet onthouden. Op 11 en 12 mei zijn namelijk de Nationale Molendagen. Je ziet ze overal in Het Groene Hart, maar wat doet eigenlijk een molen? Wat voor soorten zijn er? En hoe werkt een molen?

Een dag waarop je een bezoek kan brengen aan een molen bij jou in de buurt, je alles te weten komt over deze indrukwekkende verschijningen in ons land en waarbij er bij sommige molens verschillende leuke kinderactiviteiten worden georganiseerd. Op zoek naar een Molen bij jou in de buurt?
Molen in een weiland

Natuurlijk vinden de eerste Feestdagen van het jaar ook plaats in de Lente. Een gezellige tijd waarbij je met je familie Paaseieren kan gaan zoeken, een heerlijke fietstocht maakt en de dag van de Koning viert. Ook deze Tips vind je op Go-kids.
Het seizoen is aangebroken, één om te genieten met heel het gezin van de Rust in de Randstad, zeker een bezoekje waard!

Go-Kids! Voor gezinnen met kinderen! Oh ja, vergeten jullie niet om Go-Kids ook te volgen op Facebook en Instagram.