7x wat te doen met al dat Sint Maarten snoep?

Kids 11-11-2017
7x wat te doen met al dat Sint Maarten snoep?

7x wat te doen met al dat Sint Maarten snoep?

Kids 11-11-2017

Haal de zakken snoep maar in huis, want vanavond wordt er weer Sint-Maarten gevierd. Kinderen gaan weer met hun lampionnen langs de deuren om de leukste Sint Maarten liedjes te zingen in ruil voor zoveel mogelijk lekkers.

Eigenlijk is Sint Maarten een bedelfeest. De dag is genoemd naar Martinus van Tours, een ridder die op een koude dag vol sneeuw een arme man tegenkwam. Martinus gaf hem zijn cape, om de man warm te houden. Zo werd Martinus Sint Maarten. Lang geleden gingen dan ook alleen arme kinderen langs de deuren om te bedelen. Zij vroegen eten en snoep, om de lange winter door te komen.  

Zingen voor snoep

Maar tegenwoordig gaan alle kinderen trots langs de deuren met hun zelfgemaakte lampionnen en uitgebreide repertoire aan Sint Maarten liedjes. Hét ultieme feest voor de kinderen, maar wat doe je als ouder in hemelsnaam met al dat snoep?

7 tips tegen een suikeroverdosis

1. Zorg dat je kinderen een goede avondmaaltijd hebben gegeten voor ze op pad gaan. Zo snoepen ze in ieder geval minder onderweg. Een goede voorbereiding is het halve werk. 

2. Spreek af hoe lang en waar ze langs de deuren mogen. Zo voorkom je dat ze met twee gevulde tassen in plaats van één thuis komen. 

3. Geef thuis alvast het goede voorbeeld en deel zakjes popcorn of mandarijnen uit in plaats van snoep. Of het je kinderen ervan weerhoud voornamelijk Marsen en Winegums in te slaan? Hmm...

4. Zorg ervoor dat je kinderen er geen wedstrijdje van maken door alle deuren als dollen af te rennen. Laat ze bij elke stop twee of zelfs drie liedjes zingen. Scheelt weer vier chocoladerepen!  

5. Laat je kinderen niet overal aanbellen, maar alleen daar waar bekenden wonen. Dat maakt het aantal deuren met snoepgoed erachter een stuk lager. 

6. Doe achteraf alle 'trofeeën' in een snoeptrommel en spreek af dat je kinderen er iedere dag twee snoepjes uit mogen zoeken. Nu maar hopen dat je zelf die trommel kunt weerstaan...

7. Niet heel verantwoord, maar laat je kind gewoon zoveel eten als 'ie wil. Wedden dat 'ie er al snel genoeg van heeft? Kun jij de rest opsnoepen wink

Grappen en grollen

En net als bij vele gelegenheden laten grappenmakers ook 11 november niet zomaar voorbij gaan op Twitter.

Scheelt ook weer een snoepje: 

Wie weet krijgen je kinderen op deze manier een stuk minder snoep toegestopt:

Of je eet het inderdaad zelf op, om je kinderen te redden van al die 'giftige' suikers...

Over Loesja

Ik ben Loesja, taalnerd en Hoofdredacteur Online voor fabulous mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk