Aangrijpende campagne: metabole ziekte sloopt kinderen

Kids 21-02-2017
Aangrijpende campagne: metabole ziekte sloopt kinderen

Aangrijpende campagne: metabole ziekte sloopt kinderen

Kids 21-02-2017

Een portret van een gezond ogend kind in een bushokje, met de tekst 'Jesse zal gaan stikken' over het gezicht heen. Daar krijg je de rillingen van, toch? Precies het doel van stichting Metakids.

Want metabole ziekten hebben álle aandacht nodig.

Van dementie tot stikken

Bij kinderen met een metabole ziekte, gaat er iets fout met het opnemen van voedingsstoffen of het verwerken van afvalstoffen. En dat sloopt ze, zowel fysiek als mentaal. 'Jesse zal gaan stikken', 'Fatima wordt jong dement', 'Tom wordt niet ouder dan 18', 'Jim wordt snel blind': de teksten op de campagneposters zijn allesbehalve bangmakerij. Het is de realiteit waar kinderen met een metabole ziekte op afstevenen.

In top 3 doodsorzaken kinderen

Niet voor niets staat de ziekte in de top drie van grootste doodsoorzaken van kinderen in Nederland. Ieder jaar worden hier zo'n 800 kinderen geboren met een metabole ziekte. En om de dag overlijdt een kind aan de gevolgen hiervan. Shocking cijfers, inderdaad. En altijd een kind te veel. Een metabole ziekte is een genetische aandoening, erfelijk dus. Vader en moeder hebben vaak beiden het gen, meestal zonder daar ooit iets van gemerkt te hebben.

Hielprik belangrijk in opsporing

Tijdens de zwangerschap wordt (nog) niet gecontroleerd of de baby kans heeft op metabole ziekten. Na de geboorte worden baby's wel via de hielprik gescreend op veertien vormen van metabole ziekte. Dat is goed, maar nog lang niet genoeg. De komende jaren wordt de hielprik uitgebreid naar meer varianten. Belangrijk, want: hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe beter de behandelingsmogelijkheden vaak zijn.

Meer weten over metabole ziekten bij kinderen

Bron: Metakids | Beeld: Facebook Metakids

Over Faye Heijnis

Ik ben Faye, journalist in hart en nieren. Voor celebritybabynieuws, films en speculaas mag je me altijd wakker maken. 

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk