Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Kinderkwesties

Irma van Deutekom is GZ en KJ-psycholoog en heeft in Bodegraven een eigen praktijk: Kinderkwesties. In Fabulous mama beantwoordt ze ook opvoedvragen.

Kalverliefde
Onze dochter van 5 jaar is er vroeg bij met jongens plagen, kusjes vragen. Ze hebben het met de meisjes onder elkaar ook al over op wie ze verliefd zijn. Ik vind dat ze er nog te jong voor is, maar wil er ook open over kunnen praten en er geen taboe van maken. Maar mijn man vind dat ik er te geïnteresseerd naar vraag en dat dit overkomt als aanmoedigen. Kun jij me adviseren?

Kusjes vragen is aandacht vragen, aandacht vragen door uit te dagen. Het is een vrolijke en speelse manier om contact te zoeken. Eigenlijk is het een uitnodiging om samen te spelen. Maar het is zeker een gesprekje waard. Want wat maakt het uitdagen zo leuk? Wat is de bedoeling? Hoe doet ze dat samen met haar vriendinnetjes? Wat valt haar op? Wat doen de jongetjes? Wat vindt zij leuk, wat niet en wat maakt dat ze er zo blij van wordt? Door het gesprekje geef je aandacht aan haar spelgedrag; het plezier, de regels en de vormen. Je stimuleert met aandacht haar sociale ontwikkeling, kijkt mee naar de kinderen om haar heen en hoe ze het spel ervaart en geeft aan hoe jij dat zou benoemen.

Pesten
Onze dochter van 11 jaar wordt op school gepest. Heel verdrietig natuurlijk, vooral omdat ze nu niet meer naar school wil. Is een andere school de oplossing of is het beter op deze school te blijven en eens met de ouders van de pestende kinderen om de tafel te gaan zitten?

De laatste overweging lijkt de beste. Een schoolwisseling op deze leeftijd, met deze reden, heeft veel invloed op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van een kind. Een andere school kan een goede keuze zijn als na verschillende interventies van de kant van de school, kinderen en ouders, jullie onvoldoende verbetering zien. Een schoolwisseling moet voor jullie een gemotiveerde keuze zijn, om een gevoel van ‘falen’ te voorkomen. Scholen kunnen gebruikmaken van protocollen en trainingen om pestgedrag te voorkomen of te beheersen. Zoek daarom eerst contact met school.

Dan heb je natuurlijk ook nog jullie dochter. Kinderen die gepest worden vallen hun ouders hier niet graag mee lastig en verwachten niet dat de omgeving hen kan helpen. Dat is een somber perspectief. De gedachte dat je wel degelijk iets aan pestgedrag kunt doen, vraagt om interventies voor beide partijen; voor degene die pest en voor degene die gepest wordt. Soms is daar hulp bij nodig. Laat bijvoorbeeld een orthopedagoog of kinderpsycholoog meedenken over de persoonlijke en sociale ontwikkeling van jullie dochter. Inzicht in haar sociale gedrag kan helpen om sociale vaardigheden te ontwikkelen, die ze in kan zetten om het pesten te stoppen of te voorkomen. Werken aan een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen kunnen behandeldoelen zijn. Ervaringen van ouders zelf kunnen in de opvoeding een belemmerende rol spelen, waardoor het moeilijker is om je kind te helpen. Ook als ouders begrijp je dan beter hoe je bij kunt dragen aan het verbeteren van de weerbaarheid en de sociale vaardigheden van je kind.

Afscheid nemen…
Onze zoon van 4 jaar gaat net naar de basisschool. Superleuk, hij leek er echt aan toe te zijn, maar elke ochtend bij het afscheid nemen is het een groot drama. Ik heb alles al geprobeerd, van er de tijd voor nemen tot hem zo snel mogelijk bij de juf op schoot droppen. De juf geeft aan dat hij wel een halfuur nodig heeft om te accepteren dat ik echt weg ben en dan pas ontspant. Bij het ophalen is hij altijd vol verhalen over hoe leuk hij het heeft gehad. Hoe kan ik het afscheid nemen makkelijker voor hem maken?

Je zou het afscheid gemakkelijker kunnen kunnen maken door je aandacht niet te richten op het afscheid, maar die te verleggen naar de schooldag. Zijn verhalen over school zijn een goed aanknopingspunt. Wat was er zo leuk? Waar en met wie heeft hij gespeeld? Wat zei de juf? Neem de tijd om over zijn werkjes te praten. Laat je bewondering blijken en geef hem complimenten. Kijk eens rond in zijn klas en laat hem vertellen over de huishoek, de bouwhoek en de kast met spelletjes.

Vraag aan de juf hoe de dag verloopt. Vaak worden hierbij pictogrammen gebruikt die aangeven welk moment wanneer aanbreekt. Bekijk die plaatjes, dan spreek je de taal van de juf. Praat over wat je zoon gaat doen en hoe goed hij dat al kan of hoe leuk hij dit vindt, zodat hij zich toegerust voelt om deel te nemen aan het grote avontuur dat school heet.

Bedenk een afscheidsritueel, dat helpt om de start van de dag beter aan te kunnen. Iets van thuis laten zien, het plekje in de kring naast een lieve klasgenoot of de juf, of nog even zwaaien bij het raam. En neem ’s morgens thuis de tijd om hem voor te bereiden op de nieuwe schooldag: wat heeft hij nodig? Wat gaat er mee? Benoem het afscheidsritueel en handel hiernaar. Benoem hoe hij stappen maakt in afscheid nemen en wees trots op elke verbetering. Zo gaat hij vast ervaren dat het bijna altijd leuk is om naar school te gaan.

Ook een brandende kwestie? Stuur je vraag naar redactie@oseberg.nl.

Irma van Deutekom

Beeld Pexels.com

In iedere editie van Fabulous Mama magazine vind je de vraag & antwoordrubriek Kinderkwesties.

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine dan op Instagram of op Facebook!

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.