Als mama van een paar stuiterende kids kijk je waarschijnlijk allang niet meer op van een schaafwond of een blauwe plek. Toch zijn er zelfs voor de meest doorgewinterde moeder nog weleens ongelukjes die wat extra expertise vereisen. In samenwerking met Hansaplast zetten wij de beste tips voor wondzorg voor je op een rij.

De basics: genees een wond tot 2x sneller met deze stappen

Voordat we beginnen met de tips, eerst even de basics. Met het onderstaande stappenplan kan je een wond bij je kindje tot twee keer sneller genezen dan wanneer je hem onbehandeld laat.

  • 1. Reinig. Reinig de wond grondig, om vuil, bacteriën en zichtbare deeltjes te verwijderen. Zo voorkom je een infectie. Je kan hiervoor Hansaplast Wondspray gebruiken.
  • 2. Bescherm. Door de wond te bedekken met een pleister of pleisterspray, zorg je dat er tijdens het genezingsproces geen vuil en bacteriën bij kunnen komen. Zo kan hij ongestoord genezen.
  • 3. Genees. Help de wond een handje door hem regelmatig in te smeren met zalf. Zo houd je hem soepel en vochtig. Wij raden Wondhelende Zalf van Hansaplast aan.

Tip 1: Maak wonden altijd goed schoon

Iedere wond waarbij de huid is beschadigd, kan ontstoken raken. Door de wond goed te reinigen, zorg je dat vuil en bacteriën eruit worden gespoeld. Hierdoor is de kans al een stuk kleiner dat je kind een infectie oploopt. Gebruik geen alcohol om de wond schoon te maken, dit desinfecteert niet voldoende en geeft bovendien een vervelend, prikkerig gevoel.

Tip 2: Behandel zwellingen met een icepack

Blauwe plekken en kneuzingen kunnen flink opzwellen. Helemaal oplossen kan je het niet, maar je kan de klachten wel iets verlichten. Dit doe je door hem te koelen met een icepack (of een zak bevroren doperwten). Leg deze nooit direct op de huid, maar wikkel er eerst een theedoek omheen. Anders kan je brandwonden veroorzaken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Tip 3: Kies voor vrolijke pleisters

Vallen is iets minder erg als je een leuke pleister op je schaafwond mag plakken. Gelukkig zijn de grote bruine pleisters van vroeger allang niet meer de standaard. Hansaplast heeft voor ieder kind een vrolijke kinderpleister in het assortiment. Wat dacht je van een stoere pleister van Cars, een kusje erop van Olaf uit Frozen of echte Disney-prinsessenpleisters?

Tip 4: Leid je kind af

Veel kinderen vinden het een beetje eng of vervelend als je een wond moet schoonmaken. Het helpt dan goed om ze een beetje af te leiden. Laat ze bijvoorbeeld ondertussen even een filmpje kijken op de tablet, zing samen een vrolijk liedje of vraag of iemand je kind wil voorlezen terwijl jij bezig bent.

Tip 5: Schaf een (mini)EHBO-doos aan

Met een goed gevulde EHBO-doos ben jij overal op voorbereid. Ook handig: een mini-versie voor in je tas. Zo heb je ook onderweg altijd de juiste spullen bij je. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Bonustip: er zitten vaak dingen in een EHBO-doos die wat voorkennis vereisen. Volg een keer een cursus of kijk op YouTube een tutorial hoe je alles moet gebruiken. Dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Tip 6: Gebruik een zalf om de wond te helpen herstellen

Voorkom littekens en help de wond een handje met herstellen door hem in te smeren met een Wondhelende Zalf. Het smeren voorkomt dat de wond uitdroogt, waardoor het genezingsproces versnelt. De zalf van Hansaplast is dermatologisch getest, vrij van kleur- en geurstoffen en bovendien ook nog eens helemaal vegan. Je kan hem dus met een gerust hart gebruiken.

Tip 7: Raadpleeg bij twijfel je huisarts

Heeft je kind een flinke wond opgelopen, of vertrouw je een bestaande wond toch niet helemaal? Dan is het misschien verstandig om de huisarts om advies te vragen. Doe dit in ieder geval bij wonden die hevig bloeden, wonden die stinken en wonden waar pus uit komt. Dit kan wijzen op een infectie.