De nieuwe fabulous mama (10) ligt nu in de winkel!

door Eline van Nunen

Cover fabulous mama nummer 10 2018

De feestdageneditie van fabulous mama ligt nu in de winkel! Hoofdredacteur Eline van Nunen staat in de donkere dagen voor kerst graag stil bij de kleine dingen die het leven zo mooi maken. Een boodschap die doorklinkt in het hele blad. Van het verhaal van covermodel Bibian Mentel tot de heftige verhalen van moeders met een eetstoornis, allemaal richten ze zich op die bijzondere momenten die al het vechten de moeite waard maken.

Klein geluk

Het zijn de kleine dingen… Een cliché, maar vooral tegen het einde van het jaar zo waar. Een persoonlijk kaartje per post, een spontaan diner met familie of vrienden. Ik word daar blij van. Met de overdadige feestdagen voor de deur zijn het vaak die simpele dingen die ik ineens nog meer waardeer.

Zoals op zaterdagochtend, wanneer niet alleen de geur, maar ook het geluid van verse croissantjes onze keuken vult. De eettafel verandert binnen de kortste keren in één groot kraak- en kruimelfestijn. “Zelf doen”; die fase. We hebben er al heel wat getest, maar die van de bakker op de hoek zijn het lekkerst.

Met z’n drieën zitten we aan tafel, muziek en kaarsjes aan. Klein geluk. Het is een wekelijks ritueel geworden, ons familieontbijt. Én dat van onze buurvrouw aan de overkant. Want zo nu en dan gaat er een extra scone of saucijzenbroodje mee in onze boodschappentas. Gewoon, als verrassing voor Ada.

Ada woont – na het overlijden van haar man – al jaren alleen. Eenzaam is ze niet. Integendeel. Ze kent de hele buurt, en de hele buurt kent haar. Hoor ik vanuit de keuken gezelligheid op straat, dan maakt ze even een praatje. Met wie er ook maar voorbijkomt.

Ada past op buurhonden, bakt standaard een paar extra pannenkoeken en kent de lokale daklozenkrantverkopers bij naam. Ze doet gewoon haar ding. Niks bijzonders, vindt ze zelf. En toch zijn het vaak die kleine dingen waarmee ze de dag van een ander nét iets mooier maakt.

Volgens topsnowboardster Bibian Mentel is dit precies wat het leven zo bijzonder maakt. In een openhartige, persoonlijke coverstory vertelt ze – samen met haar zoon Julian – over het moederschap, gezin en over hoe ‘klein geluk’ als een rode draad door hun leven loopt; door de hoogtepunten, maar ook door de diepe dalen.

Die ene glimlach of spontane groet doet al wonderen. Als ik samen met mijn dochter Lize door de stad loop, zwaait zij regelmatig, ineens uit het niets, naar een voorbijganger. Ongegeneerd kijkt ze ‘de passant’ aan en lacht. Breeduit. En dan gebeurt er iets. Elke keer opnieuw, een klein, magisch moment. Ik zie het gezicht dat ons tegemoet loopt voor even veranderen, een glimlach verschijnt of een kort zwaaigebaar volgt.

Lize bewijst me dat het ‘zien’ van een ander echt een cadeautje kan zijn. Kinderlijke nieuwsgierigheid en aandacht voor alles om je heen, is iets wat we moeten koesteren. Niet alleen tegen het einde van het jaar, maar gewoon elke dag.

En dus blijf ik hem steevast groeten, die norse buurman op zijn avondronde met de hond en knik ik vriendelijk naar de serveerster die onze tafel dekt. Tip: probeer het ook eens. Gewoon, omdat het kan. Zoals Ada en Bibian dat al jaren doen.

Fijne dagen en tot in 2019!

Lieve groet,

Eline

Psst… Nooit meer een nieuwe editie van fabulous mama missen? Bekijk dan onze voordelige abonnementen, nu met flinke korting!