3x opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Lifestyle 19-04-2017
3x opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

3x opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Lifestyle 19-04-2017

Opruimen. Ik houd ervan. Ja, je zou kunnen zeggen dat opruimen voor mij haast meditatief werkt. Een opgeruimd huis betekent voor mij een opgeruimd hoofd. Ik ruim dingen soms zó goed op, dat ik het niet meer kan vinden. Dit tot grote hilariteit van Man, want ik verwijt hem regelmatig een sloddervos te zijn. Dus je begrijpt dat hij het vermakelijk vindt als ik iets niet kan vinden. 

Ik breng ook geregeld kleding naar een tweedehandswinkel onder het mom van ‘one woman's trash is another woman’s treasure’. Ook Evy's kleding - die zij niet meer past - ondergaat hetzelfde lot. Met het geld dat ik daarmee 'verdien', koop ik weer iets nieuws voor haar. Wij blij, een ander blij en het belangrijkste: geen uitpuilende kledingkasten waarvan de deur niet eens fatsoenlijk dicht gaat.

Sentiment

Het enige wat soms tussen mij en het afscheid in de weg staat, is mijn sentiment. Ja, ik ben een sentimenteel type. Nemen we na, pak 'm beet, tien dagen afscheid van ons vakantieverblijf? Ik zit met waterige ogen in het vliegtuig. Onze verhuizing anderhalf jaar terug? Ik kon het de eerste maanden niet aan om langs ons oude huis te fietsen. Zo ook met spullen, dat maakt het opruimen soms iets lastiger. Zo heb ik bijna anderhalf jaar het shirt bewaard, dat ik droeg tijdens mijn bevalling. Gewassen mensen, don't worry. Maar toen ik dit aan vriendin S. vertelde (het nuchtere type), kon ik rekenen op een verontwaardigde blik; zij had haar 'bevallingsoutfit' meteen in de prullenbak gegooid.

Opgeruimd staat netjes

Lonkt het vooruitzicht van een ‘opgeruimd hoofd’ en een volledige staat van ‘zen’, maar weet je niet hoe? Ik help je. Met deze simpele tips word ook jij een opruim pro

1. In with the new, out with the old

Ken je het Engelse gezegde “Out with the old, in with the new”? Wij hebben dit thuis omgedraaid, dus is regel nummer één: voor ieder nieuw item dat het huis binnenkomt, gaat er ook een item weg. Nu ik er zo over nadenk, is dit eigenlijk een regel die Man bedacht voor mij. Een nieuwe tas? Dan ook een tas de deur uit. Misschien lastig in het begin, maar zo voorkom je dat het huis dichtslibt.

2. Laat een ander het werk doen

Breng je spullen naar een tweedehandswinkel waar ze kleding innemen op basis van ‘consignatie’; de betreffende winkel verkoopt jouw kleding en van elk verkocht item worden de inkomsten (percentages verschillen per winkel) gedeeld. Ideaal: geen gedoe met kleding fotograferen, op een site plaatsen en verkochte kleding verzenden. En je houdt er nog een leuk zakcentje aan over voor een etentje met vriendinnen. 

3. Van links naar rechts

Is de belofte van bovengenoemd etentje (of gewoon cash in je portemonnee) onvoldoende motivatie om afscheid te nemen van bepaalde kledingstukken? Ik hoor je denken: ‘Dat rokje/jasje – vul maar in – komt vast nog wel van pas bij een belangrijke meeting of sollicitatiegesprek.’ Niet dus. Als je je ergens niet prettig in voelt, is de kans klein dat je het nog gaat dragen. Onlangs las ik een goede tip: draag alle kleding in je kast van links naar rechts. Gewoon zoals het nu hangt. Iedere dag een andere outfit, totdat je alles hebt aangehad. Niet smokkelen, behalve als dat betekent dat je in een niemendalletje naar kantoor moet maandag. Zo merk je al snel genoeg van welke kleding je afscheid kunt nemen. Bijkomend voordeel: op deze manier ‘herontdek’ je misschien wel ‘oude’ kleding, zodat je tóch niet het zoveelste zwarte jurkje hoeft te kopen.

Heb jij een ultieme opruim tip? Please do share!

Over Malou de Bruin

Ik ben Malou (35), moeder van Evy (3). Ik geef je ook een klein inkijkje in mijn leven met – en de grillen van – een peuter. Don’t worry: geen eindeloze lofzang op het moederschap, want het is niet altijd even fantastisch. 

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk