‘Geef kind pinda’s te eten tegen pinda-allergie’

Lifestyle 15-01-2017
‘Geef kind pinda’s te eten tegen pinda-allergie’

‘Geef kind pinda’s te eten tegen pinda-allergie’

Lifestyle 15-01-2017

Geeft je kind grote kans om een pinda-allergie te ontwikkelen? Geef hem dan vooral geen pinda's, raden allergie-experts al jaren aan. Alleen daar is het Nederlandse Voedingscentrum het niet helemaal mee eens... Zij adviseren om je kind juíst voedsel dat pinda's bevat te geven. 

Je kind voedsel laten eten dat pinda's bevat, zou de kans op een allergie namelijk juist verkleinen.

Tegenstrijdig?

We know: klinkt tegenstrijdig, maar recente studie wijst dit toch écht uit. Verschillende onderzoeken, waaronder een onderzoek van het instituut Learning Early About Peanut Allergy (LEAP), tonen namelijk aan dat juist het níét eten van pinda's de kans op een allergie vergroot. 

Pinda's eten

Voor hun studie volgde LEAP meer dan 600 kinderen vanaf de leeftijd van 4 tot 11 maanden met een grote kans om een pinda-allergie te ontwikkelen. De ene helft van deze club kinderen kreeg tot ze 5 jaar waren géén pinda's te eten. De andere helft wél: 3 keer per week, ook tot ze 5 jaar waren. Het resultaat is best mindblowing te noemen: 17 procent van de kinderen die de pinda's níét aten, ontwikkelde een allergie. En dat terwijl bij de groep kinderen die wél pinda's aten, slechts 3 procent een allergie ontwikkelde.

Immuunrespons

Hoe dat nou kan? De onderzoekers kregen bevestigd wat ze al dachten over kinderen met een grote kans op pinda-allergie: in plaats van een allergie, ontwikkelen ze door het eten van pinda's juist een immuunrespons. Soms is een dikke, vette paradox dus de oplossing.

Wat zijn de tekenen dat kind misschien een pinda-allergie te ontwikkelt?

  • Als het eczeem heeft 
  • Als het allergisch is voor eieren
  • Als het astma heeft

Allergietest

Om honderd procent zeker te weten of je kind allergisch is voor pinda's, doe je er goed aan om een huidpriktest of bloedtest te laten doen. Pas als blijkt dat het kind nog niet allergisch ís, kun je pinda-bevattend eten gaan geven.

Bron: Voedingscentrum/LEAP

Over Loesja

Ik ben Loesja, taalnerd en Hoofdredacteur Online voor fabulous mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk