1 op de 5 kinderen lijdt aan gehoorverlies

Opvoeding 5-12-2017
1 op de 5 kinderen lijdt aan gehoorverlies

1 op de 5 kinderen lijdt aan gehoorverlies

Opvoeding 5-12-2017

We doen het allemaal weleens: ons kind met de tablet en een koptelefoon op de bank installeren, zodat wij éven tijd voor onszelf hebben. Handige truc, maar natuurlijk wél belangrijk om je kind te leren hier goed mee om te gaan. Want onlangs bleek uit onderzoek van het Erasmus MC dat bijna één op de vijf kinderen aan gehoorverlies lijdt.

Daarom zetten wij, in samenwerking met de Nationale Hoorstichting - op een rij hoe je je kind gezonde luistergewoontes meegeeft!

Gehoorverlies

"Hoewel het bij de meeste kinderen om kleine gehoorverliezen gaat - iets wat zij zelf waarschijnlijk nog helemaal niet merken - is het aantal jonge kinderen dat hiermee te maken heeft alarmerend groot", vertelt onderzoeker Carlijn Le Clercq. "Zeker als je bedenkt dat de pubertijd, waarin wij verwachten dat zij mogelijk gehoorschade oplopen door harde muziek in de discotheek of op muziekfestivals, nog moet komen. Ook zien wij een duidelijke relatie tussen het doormaken van veel oorontsteking op jonge leeftijd en het krijgen van permanente gehoorschade.”

Gehoorschade bij kinderen voorkomen

De Nationale Hoorstichting zet zich in voor de preventie van gehoorschade. De stichting vindt het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd beseffen dat kunnen horen heel fijn en belangrijk is, en dat je daarom verstandig moet omgaan met je gehoor. 

6x het gehoor van je kind gezond houden

Dit kun je doen:

  1. De Geluidstuin - Voor kinderen tussen 9 en 12 jaar heeft de Nationale Hoorstichting ‘De Geluidstuin’ ontwikkeld. De Geluidstuin is een website waar kinderen spelenderwijs leren over het gehoor en hetvoorkomen van gehoorschade. Erg leuk dus om deze site - geluidstuin.nl - een keer samen te bezoeken en je kind bewust met z'n gehoor om te laten gaan, zodat hij dit ook in de puberteit blijft doen.
  2. De Kinderhoortest - De Kinderhoortest is een gratis online hoortest speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 13 jaar en detecteert beginnend gehoorverlies. Door je kind deze test te laten doen, ben je er snel bij als er iets aan de hand is. Daarnaast leert je kind zo al op jonge leeftijd z'n eigen gehoor in de gaten te houden.
  3. Bescherm samen het gehoor - Zorg ervoor dat het hele gezin een eigen setje gehoorbeschermers heeft en geef het ook mee als je kinderen naar een schoolfeest, festival, optocht, of vuurwerkshow gaan.
  4. Geluidsbegrenzer aan -  Zorg dat de geluidsbegrenzer op de muziekspeler / tablet aan staat. Hierdoor luister je naar een veilig niveau van maximaal 85 decibel.  Je vindt de volumebegrenzer bij instellingen > muziek > Geluidslimiet > EU geluidslimiet.
  5. Kies een goede koptelefoon -  Met een goede koptelefoon hoeft het geluid niet te hard te staan, omdat het omgevingsgeluiden (bijvoorbeeld in een restaurant) goed afsluit. Een goede koptelefoon zit dus lekker, sluit goed af, en is bij voorkeur noise cancelling.
  6. Geef het goede voorbeeld - Door zelf ook gehoorbescherming te dragen wanneer dit nodig is.

Meten = weten

Handig! Je kunt het geluidsniveau meten met bijvoorbeeld de SafeNoise App (iOS) of de deciBel App (Android). Deze geeft ook nog eens aan hoe lang je in het huidige geluidsniveau kunt blijven zonder gehoorbescherming te dragen of wanneer je maatregelen moet treffen.

Klaagt je kind weleens over een (tijdelijke) piep in het oor? Dat is een teken dat je kind mogelijk al gehoorschade heeft opgelopen. Gehoorschade is permanent, en kan zich uiteindelijk uiten in bijvoorbeeld gehoorverlies (wat zeg je?!), tinnitus (een constante piep of ruis horen), of hyperacusis (geluid doet zeer aan de oren).  

Bron: Nationale Hoorstichting

Meer artikelen uit ons netwerk