Onderzoek: “Kind kan het beste tot drie jaar bij moeder slapen”

Opvoeding 11-12-2017
Onderzoek: “Kind kan het beste tot drie jaar bij moeder slapen”

Onderzoek: “Kind kan het beste tot drie jaar bij moeder slapen”

Opvoeding 11-12-2017

Je kind al vanaf de geboorte in z’n eigen bed laten slapen, goed? Nope, niet als het aan kinderarts Nils Bergman van de universiteit van Kaapstad ligt. Volgens de kinderarts moeten kinderen juist tot hun derde jaar bij hun moeder slapen.

Het bevordert namelijk de band tussen moeder en kind én is goed voor de ontwikkeling van je kind. 

Gezinsslapen

Voor het onderzoek keek Bergman naar zestien baby’s die wel bij hun moeders sliepen en baby’s die in het wiegje naast hun moeder lagen. Wat bleek? Baby’s die in het wiegje sliepen, sliepen een stuk slechter en hadden veel meer last van stress. Baby’s die daarentegen op de borst van hun moeder sliepen, hadden nergens last van. Sterker nog: het levert alleen maar voordelen op. Uit een onderzoek met dieren bleek eerder al dat een combinatie van stress en slaaptekort ervoor zorgt dat kinderen in hun tienerjaren gedragsproblemen krijgen. Door hormonen gebeurt dit ook bij mensen. Zo geeft Bergman aan: kinderen kunnen in de toekomst zelfs problemen krijgen om zich aan iemand te binden. Dit voorkom je volgens de kinderarts door je kind bij je te laten slapen.

Lees ook: Gezinnen vertellen over de voordelen van gezinsslapen

Kindersterfte

Bergmans advies? Laat je baby voor een optimale ontwikkeling de eerste paar weken op je borst slapen. Daarna kunnen ze het beste tot hun derde of vierde levensjaar bij hun moeder blijven slapen. Hoe goedbedoeld Bergmans zijn onderzoek ook klinkt, het is niet per se zonder risico's. Uit eerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat de kans op kindersterfte omhoog gaat, doordat een moeder zich in haar slaap kan omdraaien en haar baby kan verstikken. Bergman is het hier niet mee eens. “Wanneer baby’s worden gesmoord, ligt dat vooral aan gevaarlijke geuren, grote kussens en gevaarlijk speelgoed”, zo geeft hij aan.

Toch moet je oppassen als je je kind in je bed laat slapen, zo geeft Professor George Haycock aan, die werkt voor een Britse organisatie die kindersterfte bestudeert. “Ons advies: de veiligste plek is de wieg in de kamer van de ouders!”

Ook interessant: Slaapexpert: "Goede nachtrust? Man uit bed, kind erin!"

Bron: Dailymail 

Over Sanne

Ik ben Sanne, webredacteur en dus dol op schrijven, maar ook op shoppen, etentjes met vriendinnen en veel gezelligheid. 

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk