Slaapexpert: “Goede nachtrust? Man uit bed, kind erin”

Opvoeding 26-11-2017
Slaapexpert: “Goede nachtrust? Man uit bed, kind erin”

Slaapexpert: “Goede nachtrust? Man uit bed, kind erin”

Opvoeding 26-11-2017

Man uit bed, kind erin… Volgens deze slaapexpert is het dé manier voor mama én baby om voldoende nachtrust te krijgen. "Ik ben ervan overtuigd dat jonge kinderen in dezelfde kamer zouden moeten slapen als hun ouders. Of eigenlijk: in dezelfde kamer als hun moeder."

De man die dit beweert? Neil Stanley. Toen op de redactie het verzoek binnenkwam of fabmama een gerenomeerd slaapexpert wilde interviewen, was er absoluut geen twijfel. Nu zit ik tegenover hem, een vijftiger met een chique Brits accent, lichtgrijze haren en een twinkeling in z’n ogen.

Co-sleeping: baby en mama in één bed

Na 34 jaar als slaapexpert heeft hij een flinke bak aan kennis. Kennis die hij ook nog eens steengoed kan onderbouwen, maar hij weet ook dat de uitspraken die hij vandaag doet stiekem best controversieel zijn. "Oh, dit wordt echt een ramp", lacht hij.

Want hoe zit dat dan? Dat jonge kinderen bij hun moeder moeten slapen?

'Vaders zijn nutteloos'

"Omdat de vader useless is, want hij kan de baby niet voeden", legt Neil uit. "Want tja, moeders zijn moeders. O God, je bent zeker blij dat je mij bent komen interviewen", lacht hij. "Oké, serieus nu. Moeders kunnen dus voeden, ze zijn empathisch, ze zijn warm en baby’s vinden het heerlijk om met hun moeder te knuffelen. Mannen zijn niet warm en knuffelig én ze kunnen niet voeden. Dus wanneer een kind veiligheid en bevestiging wil, wil hij z’n moeder."

"Maar tegenwoordig hebben we alles natuurlijk eerlijk verdeeld: ‘Nu is het jouw beurt om bij de baby te kijken’. Wat ervoor zorgt dat jullie beiden wakker zijn en voor jullie beiden de nachtrust is verstoord. Terwijl moeder en baby heerlijk slapen wanneer de baby naast mama in bed ligt."

Met je baby in één bed slapen gevaarlijk?

In veruit de meeste landen slapen moeder en baby dan ook in hetzelfde bed, vertelt Neil me. Zo is het in Japan de normaalste zaak van de wereld. "Terwijl de overheden in Engeland en Amerika juist campagne voeren om ‘co-slapen’ tegen te gaan. Dat geldt vast ook voor Nederland... Want het zou ‘gevaarlijk’ zijn." Maar het is alles behalve gevaarlijk, zegt de slaapexpert.

"Het is gevaarlijk wanneer je overgewicht hebt of alcoholist bent. Dat zijn de enige risicofactoren. Of als je op de bank gaat liggen slapen met je baby. In Japan slapen de meeste moeders met hun kind in één bed en het land heeft het laagste percentage baby’s dat sterft aan wiegendood."

Veilig gevoel

Als je als ouder toch bang bent om je baby bij jou in bed te nemen, leg hem dan in een wiegje naast je bed, adviseert Neil. Waarom? "Omdat mensen alleen kunnen slapen als ze zich veilig en zeker voelen. Oftewel: een moeder voelt zich zeker en veilig als ze weet dat alles goed gaat met haar baby. En als de baby in een andere kamer ligt kan ze dit toch niet weten? Ademt haar baby wel goed, was dat geluid dat ze hoorde maar een kuchje of is er iets aan de hand? Ze weet het niet..."

En andersom geldt dit dus ook. "Een kind voelt zich zeker en veilig naast mama. Want daar is liefde, warmte en eten. En hé, als je baby in een andere kamer ligt, moet ‘ie flink veel lawaai maken om mama te laten weten dat hij liefde, warmte en eten wil..."

Let’s talk about sex

Als ik dit zo hoor, vraag ik me echt af waaróm we eigenlijk zo graag willen dat onze baby in z’n eigen kamer slaapt... "Je wilt weten waarom", vraagt Neil me lachend. "Seks. Het idee dat de vrouw bij haar man in bed moet slapen is ontstaan in de Victoriaanse tijd. In die tijd begonnen mannen van hun vrouw te verlangen dat de vrouw altijd beschikbaar was voor hun plezier. Er was toen een duidelijke switch te zien."

"De vrouw was eerst de moeder van het kind en dat was haar baan – ja, ik weet het, totaal niet feministisch – maar in de Victoriaanse tijd was de vrouw ineens in de eerste plaats de partner van haar man en moest ze beschikbaar zijn voor seks. Er zijn duidelijke historische bewijsstukken die aantonen dat de enige reden waarom de baby uit de ouderlijke slaapkamer moest, was omdat de man dan ongestoord seks kon hebben met z’n vrouw."

Uhm, oké… Dus nu we als vrouw in Nederland lekker zelf beslissen wat we doen met ons leven – met dank aan de Dolle Mina’s en andere zusters – moeten we dit proces van feminisme weer terugdraaien? "O, zeker weten", roept Neil uit. "Want je wordt gemiddeld zo’n 200 keer per nacht wakker. Want ja, 8 uur lang knock out zijn is niet heel slim natuurlijk. Je moet jezelf er continu van verzekeren dat je omgeving én je geliefden veilig zijn."

‘We maken het onszelf moeilijk’

En dat gaat nogal lastig als je kind een kamer verderop ligt. "Dan moet je dus echt helemaal wakker worden om vast te stellen of alles nog wel goed gaat met je baby. Iets wat niet nodig is als je baby gewoon naast je ligt. Dus je kind het bed uitschoppen is eigenlijk een vreselijk idee", concludeert Neil. "Zeker omdat we dan ook nog denken het warme lijf van de moeder te kunnen vervangen met een glow in the dark Teletubbie. ‘Kijk baby, dit is je mama voor de komende acht uur, ze is niet warm en kan ook niet voor je zorgen. Maar hé, ze is wel glow in de dark.’ Wat moet zo’n baby wel niet denken? ‘Yeah right... En hier moet ik het maar mee doen?’." Oké, de man heeft een punt!

"Hier zit ook direct het probleem", stelt hij. "We zijn uit het oog verloren wat écht belangrijk is: het kind. We hebben het eigenlijk alleen maar erger voor onszelf gemaakt, want we hebben slapeloze nachten, doordat ons kind niet bij ons ligt..."

Eigen slaapkamer

Maar tot welke leeftijd laat je je kind dan bij jou in bed slapen? "In veel culturen is het niet ongebruikelijk dat kinderen tot een jaar of 10, 11 bij hun moeder slapen." Pff, dat is best lang... "Dat klopt! Maar tot hun elfde hebben kinderen nog geen duidelijk slaappatroon ontwikkeld. Kijk maar eens goed naar de ontwikkeling van een mens."

"Eigenlijk worden baby’s, evolutionair gezien, veel te vroeg geboren. Ze zouden maanden langer in de baarmoeder moeten blijven. Een baby wordt geboren op 30 procent van z’n kunnen, terwijl dit bij andere zoogdieren 100 procent is. Kijk maar eens naar een kalfje, zodra dat geboren is staat het op en loopt de wei in. In vergelijking zijn onze baby’s dus eigenlijk kneusjes."

"Mensen moeten hun kinderen daarom veel langer intensief verzorgen. En kinderen blijven zich maar ontwikkelen. Daarom kun je ook niet zeggen dat je kind een slechte slaper is. Pas rond hun elfde is hun brein volledig ontwikkeld. Tot die tijd blijven er voortdurend dingen veranderen."

‘Slaap is het belangrijkste dat je je kind kunt geven’

"Ik spreek zo vaak vrouwen die zeggen: ‘Mijn kind kruipt bij ons in bed en slaapt daarna prima.’ Waarop mijn reactie dan is: ‘En de moraal van dit verhaal is..?’" Volgens de slaapexpert is slaap het allerbelangrijkste voor een kind. Tijdens hun slaap werken kinderen aan hun groei, geheugen en vermogen om te leren. "Even heel simpel: een kind groeit alleen ’s nachts, wanneer hij slaapt. Je kunt immers niet groeien als je wakker bent en rechtop staat... Dan moet je toch vechten tegen de zwaartekracht?"

"Het belangrijkste wat jij als ouder je kind kunt geven is dan ook slaap." En de beste manier om dat te doen volgens de slaapgoeroe? Inderdaad: neem je kind bij je in bed.

'Slaaptraining? Yeah right...'

Maar uh, doen we zelf dan eigenlijk nog wel een oog dicht? "Oké, ik denk dat vrouwen mij een vreselijke vent vinden als ik dit zeg... Maar vroeger waren vrouwen moeders. Dat was hun baan. Dus hoefden ze ’s ochtends niet vroeg op te staan om naar hun werk te gaan. Mama kon slapen wanneer de baby sliep. Maar tegenwoordig willen vrouwen het allemaal. Een kind en een carrière. En dan zit je ook nog eens met een competitief element van moeders die onderling opmerkingen maken als: ‘Mijn kind slaap de hele nacht door’. Oftewel: ‘Mijn kind is beter dan jouw kind, omdat jouw kind nog niet de hele nacht doorslaapt.’ Maar het is belachelijk om van een kind te verwachten dat hij de hele nacht doorslaapt. In ieder geval tot ze een jaar of zes oud zijn."

"Misschien slapen ze een nacht door, maar dit mag je niet verwachten als ouder. Mensen die zeggen: ‘Ik train mijn baby om...’ Yeah right, nou succes daarmee!"

Baby’s op 'maat'

"In het verleden sliepen moeder en kind dus dichtbij elkaar, waardoor mama en kind beter sliepen. Als de baby ging slapen, ging jij als moeder ook slapen. Wanneer de baby wakker werd, werd mama ook wakker. Maar tegenwoordig moet een baby passen in mama’s drukke leven. En dat is onmogelijk. Want die baby weet toch niet dat jij nú wilt slapen?"

Doorslapen

Dus als je kind met twee jaar ’s nachts nog niet doorslaapt kun je hier eigenlijk niks aan doen? "Nee, het is een kind. Hij weet niet beter. Als je een tweejarige alleen achterlaat gaat hij toch ook dood? Dus wanneer mensen zeggen: ‘Mijn kind slaapt niet’, bedoelen ze eigenlijk: ‘Mijn kind slaap niet wanneer ik wil dat hij slaapt’. Dus het is eigenlijk het verlangen van de ouders dat het kind zich aanpast aan hun leven. Iets dat alleen fijn is voor de ouders, niet voor het kind zelf."

Gelukkig blijken we er wel zelf invloed op te hebben dat ons kind gáát slapen. "In slaap vallen heeft alles te maken met routine: bad, verhaaltje, liedje, licht uit. Routine is het allerbelangrijkst."

Slaapliedjes

Wat we tegenwoordig vaak overslaan is het liedje voor het slapen gaan. "Sommige slaapliedjes bestaan al 1000 jaar, zo lang zingen ouders al voor hun kinderen. Maar tegenwoordig doen ouders dat steeds minder vaak. Terwijl het ritme van een slaapliedje zo is opgebouwd dat je kind er slaperig van wordt. En ook hier komt die zekerheid en veiligheid weer om de hoek kijken. Want door de stem van z’n ouders, voelt een kind zich veilig." Dus we moeten weer meer gaan zingen? "Ja, zing vooral slaapliedjes, aai je kind over z’n bol, en laat merken dat je er voor hem bent. Alles om dat gevoel van veiligheid te creëren."

De vader als beschermer

En hier blijkt de vader ineens toch niet zo overbodig... "Verschillende onderzoeken laten zien dat kinderen beter slapen als hun vader hen een verhaaltje voorleest voor het slapengaan. De vader is tenslotte de beschermer." Dus dan moeten we onze vent vooral wél inzetten? "Ja, zingen en een verhaaltje, dat is het enige dat we de man kunnen toevertrouwen", lacht Neil. 

Over Loesja

Ik ben Loesja, taalnerd en Hoofdredacteur Online voor fabulous mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk