11x schoolpleinregels voor beginners

Ouders 10-10-2017
11x schoolpleinregels voor beginners

11x schoolpleinregels voor beginners

Ouders 10-10-2017

Welke schoolmoeder moet je te allen tijden vermijden? En wat is een ‘dumpmoeder’?

Even wat tips op een rij om de jungle die schoolplein heet te overleven...

1. Scholen zijn niet ingesteld op werkende ouders

Nadat ik al was omgevallen van het lijstje 'studiedagen' van de leerkrachten – hoe hadden ze gedacht dat ik dat ging oplossen met mijn werk? – kreeg ik bijkans een beroerte toen ik hoorde wat de school verder nog van mij verwachtte: hulpmoederen bij handenarbeid of bij sportdagen, meegaan op schoolreisjes en excursies, kijken bij schoolzwemlessen, weekafsluitingen(toneelstukjes van alle kinderen) bekijken om twee uur 's middags en de allerergste: schoonmaken na activiteiten als Sinterklaas en kerstvieringen. Doe dit niet allemaal. Probeer één ding te kiezen dat bij je past.

2. Overblijven is niet zielig

Als je nog enigszins een werkend leven wilt leiden, moet je hard zijn. Zoek een school met een continurooster, waar alle kinderen overblijven. En laat je niet vermurwen door wat voor opmerkingen dan ook. (Van moeders, juffen of mijn kind.)

3. Observeer en leer

Als je je voor het eerst op het schoolplein begeeft, kijk dan eerst eens goed wie daar allemaal staan, alvorens je de fout maakt je bij een groepje te vervoegen waar je niet meer vanaf komt. Realiseer je dat je waarschijnlijk nog zeven jaar op dat schoolplein zult komen en met dezelfde moeders te maken hebt. Het is een eenzaam moment, als je ziet dat iedereen ogenschijnlijk gezellig staat te kletsen, maar jij weet beter: dat komt later wel.

4. Leer de moedertypes kennen

☆ De overdreven actieve moeder
Staat altijd vooraan als er iets moet gebeuren op school. Gaat zelfs midden in de nacht paaseieren verstoppen op het schoolplein en springt dan ’s ochtends even fris en fruitig verkleed als paashaas en met een mand vol eieren door de school, om alle kinderen te voorzien van een zelfgehaakt netje met chocolade-eitjes. Eigenlijk zie je haar nog vaker dan de schooldirecteur. Toch een sympathiek type, dus houd haar te vriend.

☆ De ploetermoeder
Herkenbaar aan een constante frons op het voorhoofd en wallen onder de ogen. Vaak rent ze over het schoolplein, met een jongste op de arm en een kleine in haar kielzog. Als je haar aanspreekt, komt er steevast eerst een zucht, of een verwensing. Staat ook altijd te zeuren over haar kind bij de juf, net op het moment dat deze de les wil beginnen. Niet echt een gezellig type, ontwijken is gewenst.

☆ De carrièremoeder
Rent nog harder dan de ploetermoeder, als ze al op het schoolplein is. Ziet er netjes en verzorgd uit, net als haar kinderen. Is vaak nogal solitair, of heeft mini-gesprekjes met een andere moeder die veel werkt. Onttrekt zich aan vrijwel alles op het schoolplein en in school, behalve de ouder-avonden en de bijzondere dingen waar afwezigheid gezien wordt als kindermishandeling. Leuke vrouw, maar ze heeft nooit tijd.

☆ De stijlmoeder
Heeft veel geld te besteden, en werkt (vaak) niet. Herkenbaar aan haar veel te grote auto en haar, zelfs in de vroegste uurtjes, tiptop verzorgde haardracht. Ze draagt kleding van hippe ontwerpers en ook haar kinderen lopen in dure merkkleding. Aardige vrouw, maar wel blasé. Geld speelt geen enkele rol. Als je dat zelf niet hebt, is de afstand met deze moeders wel erg groot.

☆ De gewone huismoeder
Is eigenlijk een combi van de actieve en de ploetermoeder. Sommigen zijn actief en optimistisch. Dat zijn de goeden, houd die te vriend als je zelf een carrière- of stijlmoeder bent. Andere, minder optimistische huismoeders kunnen alleen maar zeuren en klagen: over de klassengrootte, over de juf, over de vieze wc’s, over de andere kinderen, kortom over alles. Mijd haar als de pest.

5. Je komt niet onder speelafspraken uit

Na een paar weken op school te hebben gezeten, krijgt je kind zijn eerste vrienden. Een speelafspraak volgt. Dat kan erg leuk zijn, als je kind een aardig vriendje heeft waar 'ie zoet mee speelt. Het kan ook verschrikkelijk zijn, omdat het vriendje het slechtste in jou en je kind naar boven haalt. Ook al wil je graag tegen het ventje roepen: "Wat een enorme onopgevoede etterbak ben jij!", doe het niet. Bemoei je er niet te veel mee en ga niet met de kinderen zitten verven als ze liever buiten voetballen. Geprezen zijn de moeders die koekjes gaan bakken, maar voel je niet bezwaard als je met een boek op de bank zit. Ieder zijn ding.

6. De wet van geven en nemen

Maak nooit de fout te denken dat huismoeders jouw kinderen wel kunnen opvangen als jij werkt. Huismoeders zijn geen onbetaalde oppassen en hebben ook een leven. Dus: zorg ervoor dat andere kinderen ook eens bij de jouwe mogen spelen. Voor je het weet heb je de naam ‘dumpmoeder’ en geloof me: dat wil je niet.

7. Een goede band met de juf is goud waard

Wees vriendelijk en beleefd tegen de juf, en laat je kind ook goedemorgen zeggen. Zorg dat je kind zelf zijn jas dicht kan doen en veters kan strikken. Daar worden juffen blij van. Overstelp een juf niet met cadeaus op haar verjaardag en doe niet mee aan het tegen elkaar opbieden met het mooiste cadeau, maar laat je kind een tekening maken. 

8. Flirten op het schoolplein is niet altijd een goed idee

Soms zijn er leuke vaders op het schoolplein. Een beetje flirten op het schoolplein kan best, maar als het echt serieus wordt, is het minder leuk. Waarom zou je het zoveelste gebroken gezin willen worden? Ben je single moeder, dan is het wat anders. Zorg dat je weet wie de gescheiden vaders zijn. Altijd handig, heeft je kind meteen een speelkameraadje.

9. School is vermoeiend, regel het goed

Na de eerste schooldag en ook nog tot lang daarna, kun je je kind opvegen. Hij is doodmoe en hangerig. Denk na over wat je voor hem wilt als je werkt: naschoolse opvang of een oppas? Op sommige scholen zit de naschoolse in hetzelfde gebouw, dat is handig en minder vermoeiend. Maar meestal worden ze in een busje naar een ander gebouw vervoerd. Daar onder­nemen ze allerlei activiteiten. Heel leuk, maar het resultaat is dat je een schim van je kind in de auto mee terug krijgt. Gouden tip: probeer een studente of een oppasoma uit de buurt te vinden die er lol in heeft je kind die laatste drie uurtjes van de dag bij jou thuis op te vangen. Dan kan er eventueel ook een vriendje blijven spelen. Vraag haar ook of ze het avondeten voorbereidt. Zo kun je meteen na je werk naar huis en aanschuiven, wel zo relaxt!

10. Bijzondere traktaties zijn geen bewijs van goed moederschap 

Als je er lol in hebt om 33 bakjes te knutselen, waar je vervolgens 33 zelfgebakken taartjes met glazuur in stopt met daaromheen een lintje en een pasfoto van je kind met daarop in jubelletters: 'Roos 5 jaar!'... Laat je vooral niet laten tegenhouden. Zelf maakte ik de eerste jaren nog braaf mandarijntjes met een dropvetertje eromheen, of een appel met dropjes als oogjes, maar nadat ik drie verjaardagen lang al mijn mandarijntjes in de prullenbak terugvond en de appels met drie happen eruit eveneens, houd ik het simpel. Lange jannen en spekjes in een trakteerzakje van de Hema.

11. Laat je niet veroordelen

Ben jij geen moeder die haar kind uitzwaait als 'ie op schoolreis moet? Of ben je juist wel de moeder die alles regelt op school omdat ze niet werkt? Laat je vooral niet veroordelen door andere moeders. Doe wat bij je past. Het moge duidelijk zijn dat ik de grote afwezige ben op school. Eigenlijk vond ik dat tot voor kort helemaal prima. Lekker rustig, ik moest toch altijd werken. Maar inmiddels ben ik erachter gekomen dat dit ook nadelen heeft. Ik probeer nu een goede balans te vinden tussen afhaken en inhaken. Het kan namelijk best leuk zijn om pannenkoeken te bakken op een schoolfeestje. Of te kijken naar een weekafsluiting. Al heb ik dat laatste – eerlijk is eerlijk – nog nooit gedaan.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk