15x niet leuk aan borstvoeding geven

Ouders 12-10-2017
15x niet leuk aan borstvoeding geven

15x niet leuk aan borstvoeding geven

Ouders 12-10-2017

Met weemoed kijk ik soms terug naar de periode dat ik Bente nog borstvoeding gaf. Zo bijzonder: zo'n klein hummeltje dat groot wordt van jouw melk. Maar dat het niet altijd even prettig was, herinner ik me pas weer nu ik moeder-vriendinnen erover hoor praten. 

Dat borstvoeding geven veel voordelen heeft is geen geheim. Maar toch heeft het ook zeker keerzijden - daar moeten we ook niet moeilijk over doen. Dit zijn onze 15 grootste borstvoedingsirritaties. Van headbangende baby's tot spuitende borsten:

 1. “Dat je ene borst begint te lekken als je met de andere aan het voeden bent. Heel irritant als je 's nachts zonder bh aan aan het voeden bent."
 2. “Dat je baby aan het ‘headbangen’ is aan de borst, waardoor je hele tepel open komt te liggen. Au.”
 3. “Die ontplofte tieten als je wakker wordt. Ze voelen soms aan als stenen.”
 4. “Dat je je echt een melkkoe voelt als je kolft. Ik kon de eerste keer wel janken.”
 5. “Dat Jan en alleman mijn borsten hebben gezien.”
 6. "De onzekerheid van dat je niet weet hoeveel hij binnenkrijgt en of het genoeg is."
 7. “Dat voedingskussens vaak niet genoeg steun bieden, maar je een heel fort om jezelf heen moet bouwen.”
 8. “Die dikke blauwe aderen en striae op je borsten. Superlelijk. Gelukkig trok dat uiteindelijk weer weg.”
 9. “Als hij het tepelhoedje er ’s nachts vier keer afslaat voordat ik hem eindelijk aan kan leggen. En dat hij dan tijdens het voeden loslaat, zodat de melk over m’n shirt stroomt.”
 10. “Dat jij altijd degene bent die moet voeden – tenzij je kolft. Niet altijd leuk voor jou, maar ook niet voor je partner.”
 11. “Dat hij z’n nieuwe tandjes ook even op jouw tepel uit wil proberen. Dat doet zoveel pijn.”
 12. “Dat als hij klaar was met eten, hij in plaats van normaal loslaten met z’n mond afgleed naar de tepels en daar vervolgens keihard in vastbeet. En maar schudden van links naar rechts met dat hoofd. Pijnlijk!”
 13. “Dat je altijd vergeet welke borst er aan de beurt is. Leve de borstvoedings-app.”
 14. “Dat je op de gekste momenten een toeschietreflex krijgt. Bijvoorbeeld als je met je vriendinnen uit eten bent en even aan je kind denkt. Voelt heel ongemakkelijk.”
 15. “Dat de melk er soms letterlijk uit spuit – soms recht in het gezicht van je kind. Bij mij gebeurde het een keer toen ik buiten bij een restaurantje aan het lunchen was. Wat een geklooi.”

Heb jij nog aanvullingen?

Over Marjolein de Jong

Ik ben Marjolein (31), vrouw van Maarten (36), moeder van Bente (juni 2015) en zwanger van een zoon (verwacht: maart 2018). Het moederschap is – ja, het cliché is waar – het mooiste wat me is overkomen, maar zette ook m’n leven op z’n kop.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk