‘Aantal operaties vrouwen met miskraam moet fors omlaag’

Ouders 20-03-2017
‘Aantal operaties vrouwen met miskraam moet fors omlaag’

‘Aantal operaties vrouwen met miskraam moet fors omlaag’

Ouders 20-03-2017

Zeker de helft van de vrouwen die een miskraam hebben gehad, ondergaan een curettage: een operatie waarbij de baarmoeder als het ware 'geleegd' wordt. Een veel te hoog aantal én risicovol, waarschuwen onderzoekers van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC). 

Zo'n operatie kan behoorlijke problemen met zich meebrengen bij opnieuw zwanger worden en tijdens de zwangerschap zelf, vertellen ze aan het AD.

Verklevingen en vroeggeboorte

Volgens de onderzoekers is de operatie alleen écht noodzakelijk als het zwangerschapsweefsel gaat ontsteken of de vrouw extreem veel bloedverlies heeft. Maar dat is bij lang niet al de 10.000 vrouwen per jaar die zo'n curettage ondergaan het geval, weten ze. Eigenlijk ben je volgens de experts dan onnodig de baarmoeder aan het leegschrapen en -zuigen... En verhoog je ook nog eens de kans op een vroeggeboorte en verklevingen, die opnieuw zwanger worden knap lastig kunnen maken.

Baarmoeder opgerekt of beschadigd

"Het kan zijn dat de bevalling eerder op gang komt omdat de baarmoedermond is opgerekt tijdens de curettage", legt gynaecoloog in opleiding Marike Lemmers uit. "Maar het kan ook zijn dat het baarmoederslijmvlies is beschadigd. Zo kan het vruchtje niet goed nestelen of groeit het kindje slechter waarna de gynaecoloog moet besluiten het eerder te halen."

Ook interessant: ‘Mogelijke miskraam? Wacht langer met tweede echo’

Verschillende protocollen

Lemmers en Verschoor hopen dat ziekenhuizen één landelijke richtlijn krijgen. Nu zijn de protocollen nog behoorlijk verschillend per ziekenhuis. "De één pleit voor een afwachtend beleid, de ander curetteert vrijwel meeteen", vertelt Verschoor. Beiden gaan ze dus liever voor de eerste optie: afwachten, en kijken hoever het lichaam zelf komt.

'Laat het lichaam z'n werk doen'

Maar ja, zo lang met een miskraam rondlopen vinden veel vrouwen geen prettig idee, erkent Lemmers. "Maar belangrijker: ze willen niet zo lang wachten voor ze weer opnieuw zwanger kunnen raken." Laat je lichaam eerst zélf proberen om de baarmoeder schoon te maken, drukken beide dames vrouwen op het hart. Bij de ene helft duurt dat zo'n twee weken, bij de andere helft wel zes weken tot maanden. Wil dat niet lukken? Dan zijn er alternatieven. De onderzoekers stellen het medicijn misoprostol voor - tabletten die ervoor zorgen dat de baarmoeder samentrekt en maar weinig bijwerkingen heeft. Een operatie zou volgens hen de allerlaatste optie moeten zijn.

Lees ook: Emily na haar miskraam: “Praat erover, het werkt echt!”

Bron: AD

Over Faye Heijnis

Ik ben Faye, journalist in hart en nieren. Voor celebritybabynieuws, films en speculaas mag je me altijd wakker maken. 

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk