Afvallen door borstvoeding: feit of fabel?

Ouders 16-02-2016
Afvallen door borstvoeding: feit of fabel?

Afvallen door borstvoeding: feit of fabel?

Ouders 16-02-2016

Eén van de voordelen van borstvoeden is dat je razendsnel afvalt na de bevalling. Althans, dat schijnt zo te zijn. Ik heb er weinig van gemerkt...

Mijn moeder vertelde dat zij op doktersadvies moest stoppen met borstvoeden, omdat mijn broer haar ‘opat’. Mijn borstvoedende vriendin paste binnen twee weken alweer in haar oude spijkerbroeken. Mooi, dacht ik toen ik nog zwanger was. Hoef ik me daar in ieder geval geen zorgen om te maken. Gewoon de baby voeden en de kilo’s verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Gewoon chocola blijven eten

Het begon voorspoedig. In de kraamweek slonk mijn buik supersnel. Die eerste dagen vóél je zelfs je buik slinken: borstvoeding geven zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt (voelt een beetje als menstruatiekrampen) en weer tot normale proporties krimpt. Na een week vond ik dat ik eigenlijk al best weer een platte buik had. Dankjewel, borstvoeding! Kon ik gewoon lekker koekjes, dropjes en chocola blijven eten.

Confrontatie met de weegschaal

De confrontatie kwam toen ik vlak voor we op vakantie gingen op de weegschaal ging staan. Slik. Ik bleek nog 8 kilo boven mijn ‘normale’ gewicht te zitten en 11 boven mijn ideale gewicht. Ik gaf de weegschaal de schuld. Er moest vast een nieuw batterijtje in (zoals ik al zei: ik vond mezelf alweer heel slank. En daarbij: ik denk het ook altijd beter te weten dan de TomTom). Tot ik probeerde me in een oude broek te hijsen (ik maakte nog gretig gebruik van mijn zwangerschapsbroeken: die zitten zo lekker) en me realiseerde dat hij toch echt never nooit ging passen. Oeps. Had de weegschaal dan toch gelijk?  

Caloriën tellen

Ik kwam tot de conclusie dat ik mezelf in de maling had genomen. Tuurlijk was ik mijn buik plat – in vergelijking met de kolossale buik die ik de laatste weken van de zwangerschap had. Tuurlijk waren mijn benen slank – nu ze niet meer zo opgezet waren door het opgehoopte vocht. Het is maar net wat je gewend bent, zal ik maar zeggen. Ik ging op zoek naar de feiten. Bij NORMALE calorie-inname vallen borstvoedende vrouwen 0,4 tot 0,8 kilo per maand af. Tja, normaal was mijn calorie-inname niet met al het zoetigheid dat ik naar binnen werkte.

Diehard lijnen

Toch lukte het me tot 1 januari niet om me er echt toe te zetten te stoppen met al die lekkernijen. Zeker niet in de decembermaand: wie kan pepernoten, kerstkransjes en oliebollen nou weerstaan? Maar toen was ik het zat: ik zat niet lekker in mijn vel en wilde mijn oude kleren weer passen. Toen was het echter te laat om te kunnen profiteren van de borstvoedingen: die was ik aan het afbouwen. Er zat maar één ding op: diehard aan de lijn. Drie weken later zat ik weer op mijn normale gewicht en nu ben ik bezig om mijn ideale gewicht te bereiken. Niet met dank aan de borstvoeding, maar aan mezelf. Mental note voor de volgende zwangerschap: weg met al dat snoepgoed: dan hoef je niet aan de lijn!  

Over Marjolein de Jong

Ik ben Marjolein (31), vrouw van Maarten (36), moeder van Bente (juni 2015) en zwanger van een zoon (verwacht: maart 2018). Het moederschap is – ja, het cliché is waar – het mooiste wat me is overkomen, maar zette ook m’n leven op z’n kop.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk