Blijf maar lekker lang klein

Ouders 9-05-2017
Blijf maar lekker lang klein

Blijf maar lekker lang klein

Ouders 9-05-2017

Soms lijkt het wel alsof je blij mag zijn als je kind gezond en gelukkig opgroeit – wat natuurlijk ook zo is!

Maar er kan zoveel misgaan... En dat maakt me vaak bang.

Enge verhalen

Soms ben ik bang voor wat er nog komen gaat. Door alle verhalen die je leest, ziet en hoort, ga je bijna denken dat je van geluk mag spreken als je kind helemaal gelukkig en gezond opgroeit. Je kind kan ziek worden, een eetstoornis ontwikkelen, gepest worden, een ongeluk krijgen, in een depressie raken, vermist raken, leerproblemen ontwikkelen, een stoornis hebben, et cetera. Dingen waar je als ouders geen of nauwelijks invloed op hebt.

Gelukkig en gezond

Het is 'duimen' dat het bij jouw kind gewoon goed gaat. Een angstige gedachte. Want als er één ding is dat je als moeder voor je kind wilt, is het wel dat het gelukkig en gezond is. En als dat niet lukt – al komt dat misschien niet door jou – is er nog iemand niet gelukkig, en dat ben jij. 

Veilig bij mama

Blijf maar klein, lief meisje,
blijf maar bij mama op schoot.
Blijf maar veilig in mijn armen,
word maar niet groot.

Zorgeloos leventje

En daarom spelen bovenstaande zinnetjes vaak door mijn hoofd. Want nu mijn dochter nog zo klein is – bijna 2 – en nog niet naar school gaat, nog niet bezig is met presteren, met het zichzelf vergelijken met anderen en met haar uiterlijk, kan ik haar nog beschermen. Kan ik haar wereldje zorgeloos houden. Zoals het zou moeten zijn.

Loslaten

Maar ja, uiteindelijk moet ik haar toch loslaten. Ze moet op een dag toch naar school, toch alleen op de fiets naar een vriendinnetje, toch toetsen maken, toch… En dan is het enige wat je als ouder kan doen: haar zo goed mogelijk begeleiden, adviseren, bijstaan, troosten en ondersteunen. In de hoop dat áls er iets gebeurt, de schade beperkt blijft. 

En tot die tijd: blijf maar lekker lang klein!

Over Marjolein de Jong

Ik ben Marjolein (31), vrouw van Maarten (36), moeder van Bente (juni 2015) en zwanger van een zoon (verwacht: maart 2018). Het moederschap is – ja, het cliché is waar – het mooiste wat me is overkomen, maar zette ook m’n leven op z’n kop.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk