“Daar stond ik dan op het schoolplein, met 4 wijntjes in m’n mik”

Ouders 13-11-2017
“Daar stond ik dan op het schoolplein, met 4 wijntjes in m’n mik”

“Daar stond ik dan op het schoolplein, met 4 wijntjes in m’n mik”

Ouders 13-11-2017

Roos* (40) erkent dat ze bovengemiddeld vaak én veel wijntjes achterover tikt. Haar kinderen (7 en 8) kennen het begrip 'kater'.

"Alcoholist zou ik mezelf niet noemen. Ik heb twee vriendinnen die aanmerkelijk meer drinken dan ik. Maar ja, dat zijn geen moeders. Dat zoiets verschil maakt, zie ik zelf ook wel. Maar toch, bij een alcoholist stel ik me iemand voor die 's ochtends al begint. En zó erg is het niet met mij."

'Laat mama nog maar even liggen...'

"Ik hoorde het mijn man Laurens vorige week zeggen: 'Laat mama nog maar even liggen. Ze heeft een kater.' Het was waar: ik had een kater. Ik lag nog in bed en de avond ervoor was het enorm gezellig geweest met mijn vriendinnen. Hoeveel ik gedronken had? Ik zou het niet precies weten. Het was witte wijn. Altijd witte wijn. Misschien wel een fles of twee. Per persoon. Het was in elk geval zo veel, dat ik niet in staat was mijn kinderen naar school te brengen. Ik kon alleen maar vanuit bed aanhoren hoe Laurens aan Beer (8) en Maud (7) uitlegde wat een kater precies is."

Stiekem drinken

"Laurens drinkt zelf niet. En daar erger ik mij aan. Hij zal bijvoorbeeld nooit zeggen als ik lekker aan het koken ben: 'Zullen we hier eens een fijn flesje bij opentrekken?' En als ik dat dan maar zelf doe, denk ik vaak: man, doe eens niet zo calvinistisch. Neem gewoon een glas. En dan weer zijn: 'Doe je rustig aan vanavond?' Bah. Ik ben daardoor ook stiekem gaan drinken. Of althans, stiekem, het is meer dat ik hem niet op de hoogte breng van wat ik wanneer allemaal drink. Zo ging ik laatst lunchen met een vriendin. We namen er een wijntje bij, en uiteindelijk stond ik vier wijntjes later op het schoolplein om mijn kinderen op te halen. Om drie uur 's middags. Met vier glazen in mijn mik."

'Zij drinken limonade, mama wijn'

"Ik functioneer nog prima dan, hoor. Maar ik snap wel dat het niet helemaal normaal is. Ik kan me in elk geval niet voorstellen dat er nog een ouder op het schoolplein is met een alcoholpromillage waar elke blaastest van zou uitslaan. En ja, Beer en Maud zien mij ook drinken. Maar ik denk niet dat ze dat bewust registeren. Of er iets van vinden. Zij drinken limonade, mama drinkt wijn. Voor hen is dat gewoon. En ik blijf goed voor ze zorgen: ik haal ze van school, ik geef ze eten, stop ze in bed. Met wat glaasjes wijn op, gaat dat allemaal net iets vrolijker. En ik zal nóóit met ze in de auto stappen als ik gedronken heb."

Goede voornemens?

"Maar die ochtend in bed, met een bonkend hoofd en een droge mond, toen ik Laurens aan onze kinderen hoorde vertellen dat je je, als je te veel wijn drinkt, de volgende dag ziek voelt, realiseerde ik me wel: toen ik hun leeftijd had, was een kater alleen maar een mannetjespoes. Dus dan neem ik me voor alleen nog maar in het weekend te drinken. Of pas als ze in bed liggen. Of pas als het eten op tafel staat…"

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd.

Lees ook: “Ik ben niet blij met de naam van mijn kind”

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk