‘Geen band met je baby is groot taboe’

Ouders 19-04-2017
‘Geen band met je baby is groot taboe’

‘Geen band met je baby is groot taboe’

Ouders 19-04-2017

We gaan ervan uit dat moeders direct een band voelen met hun pasgeboren baby. Niet voor niets wordt er vaak geroepen dat je 'pas écht weet wat onvoorwaardelijke liefde is, wanneer je een kind krijgt'. Maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Dat vertelt therapeut Alison Raphael. Volgens haar heerst er een groot taboe op het geen liefde of connectie voelen met je kind, terwijl het vaker voorkomt dan je denkt...

Hoge verwachtingen

Volgens Alison beginnen de hoge verwachtingen van moms to-be al voordat zij überhaupt bevallen. Er is vaak van tevoren al een heel onrealistisch beeld van wat je zou moeten voelen als moeder. Maar ook na de bevalling wordt er  – door de omgeving – van alles verwacht van de uitgeputte moeder. Alison: “Als 'het' gevoel er niet meteen is, zullen veel moeders aan hun capaciteiten gaan twijfelen.”

Geen band met je baby

Maar hoe komt het dat sommige moeders niet meteen onvoorwaardelijke liefde voelen voor hun baby? Volgens Alison kan dat verschillende oorzaken hebben. Een mogelijke oorzaak kan zijn dat moeders voor een kindje hebben gekozen om hun relatie te redden – bang om anders hun partner te verliezen. Maar volgens Alison kan het ook te maken hebben met een verstoorde relatie van de moeder met haar eigen ouders of broers en zussen.

Overcompenseren

Als een moeder niet direct een connectie met haar baby voelt – terwijl de omgeving dit wel verwacht – kan dat haar manier van opvoeden op verschillende manieren beïnvloeden. "Een moeder kan gaan overcompenseren en hele hoge eisen aan zichzelf stellen,” legt Alison uit. Maar er is volgens Alison ook een kans dat de moeder heel star met de opvoeding om gaat en precies volgens 'het boekje’ wil opvoeden, waardoor ze juist hele hoge eisen aan haar kind stelt.

Professionele hulp

Alison benadrukt dat het voor de moeder belangrijk is om professionele hulp te zoeken. Een professionele begeleider kan kijken naar de mogelijke oorzaken, werken aan het zelfvertrouwen van de moeder en daarnaast bevestigen dat ze niet de enige is met dit ‘probleem’.

Bron: mirror.co.uk

Over Milou Sanne

Mijn naam is Milou en ik ben stagiaire webredactie voor de online titels van Mama Media Group. 

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk