Gezinsuitbreiding

Ouders 30-05-2015
Gezinsuitbreiding

Gezinsuitbreiding

Ouders 30-05-2015

Mijn geliefde werd vader van zijn eerste kind toen hij 24 was. En hij werd vader van zijn vierde én vijfde kind toen hij 47 was. Voor de duidelijkheid: toen Willeke geboren werd, was ik 14; Willeke is niet mijn eigen dochter en Lennart niet mijn eigen zoon.

Ze wonen beiden in Rotterdam, met leuke partners, goeie banen en een druk sociaal leven. We hebben inmiddels diverse gourmet- en pannenkoektradities, een actieve familie-app en ik voer met Willeke lange telefoongesprekken over essentiële zaken als nieuwe zomerschoenen en het woonaccessoire-assortiment van Karwei. Inmiddels maakt ook hond Lola (deze keer een echte Lola*) deel uit van dit samengestelde gezin. Onze kinderen adoreren de hyperactieve Boston Terriër. Een huisdier op afstand, ik kan het iedereen aanbevelen.

Hele, héle stomme moeder

De kinderen hebben zich nooit afgevraagd wat Willeke & Geert en Lennart & Zoë precies voor rol spelen binnen het gezin. En wij hadden het tot op heden nog niet expliciet benoemd.

Toen ik Jules, gevoelsmatig niet eens zo heel lang geleden, vertelde dat ZIJN oma, MIJN mama is, beende hij woest naar boven. Ik was een hele, héle stomme moeder en hij overwoog te verhuizen naar een andere moeder. Ik was dus wat huiverig voor zijn reactie in deze...

Toch konden we het niet lang meer uitstellen. Straks zou hij het van iemand anders horen!

Tactiek beleggen

We bespraken de tactiek:

- Wie vertelt het hem? (De vader, natuurlijk)

- Wanneer? (Niet te lang meer wachten, spontaan)

- Hoe? (Vooral luchtig)

Een paar dagen later zouden de 'grote kinderen' met aanhang langskomen, rond drie uur. Om de vijf minuten was ik aan het uitleggen hoe lang dat nog duurde. Toen Willeke eindelijk appte dat ze onderweg waren, kwam weer die vraag. 'Willeke en Geert gaan eerst nog Lennart en Zoë ophalen, dus het duurt nog zeker een uur,' zei ik.

Plotselinge gezinsuitbreiding

'Zijn ze dan gescheiden?', vroeg Jules met een trotse jij-weet-vast-niet-hoe-ik-aan-dat-woord-kom-blik. Dat wist ik inderdaad niet. En besloot dat ook zo te laten.
'Nee joh gekkie. Willeke en Geert wonen samen in een huis', lichtte ik toe. 'En Lennart en Zoë wonen samen in een ánder huis. En Willeke is de zus van Lennart, maar die wonen niet meer bij elkaar in een huis. Snap je het nog?' Ik probeerde zo rustig mogelijk te praten en Jules knikte bevestigend.

'En Willeke is ook jóuw grote zus en Lennart jouw grote broer, wist je dat?', floepte ik er meteen maar achteraan. 'Oh yeah', riep hij verheugd. 'Dan is Lola ons kleine zusje!' En weg stoof hij. Om snel zijn broertje en zusje over onze plotselinge gezinsuitbreiding te vertellen...

* Lees ook de blog 'Mijn oudste heeft een grenzeloze fantasie' van Esther. Onder andere over fantasie hond Lola: 'De meeste mensen hebben wel zo hun vermoedens, al weet niet iedereen dat ze er in het echt uitziet als mijn snelbinder, vastgemaakt aan een stuk touw.'

Over Esther Vollebregt

Ik, Esther Vollebregt (41), woon samen met man Robert en onze kinderen: Jules (6), Egge (4) en Lisa (4) in Uithoorn.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk